Nätrykten påverkar hela samhället

6:42 min

En webbsajt med kopplingar till högerextrema rörelser har etablerat sig i Västernorrlands och Jämtlands län. Sajten har publicerat texter där man påstår att högstadietjejer sextrakasseras av asylsökande i Backe, men Sveriges Radios granskning visar att det inte stämmer. 

Hur tänker du kring källor när du delar länkar på sociala medier? Kommenteringen är nu stängd.

De flesta texterna handlar om invandring och är mediekritiska. Det finns ingen ansvarig utgivare eller namn på dom som skriver texterna. Alla texter är anonymt författade och ip-adressen för hemsidan ligger på en dataserver i Danmark, där ingen ägare finns registrerad.

Starka känslor

Texterna väcker starka reaktioner och skapar förvirring i Backe.

– Det måste se väldigt konstigt ut. Vi som jobbar med integration och den här andra sidan skriver helt andra saker, säger Margareta Mårtensson som är ordförande i föreningen Fjällsjö framtid, som jobbar för bygdens utveckling.

Enligt henne är det många tror att det är föreningen Fjällsjö Framtid som ansvarar för sidan Fjällsjö Nyheter och det ha gjort att de flera gånger känt sig tvungna att gå ut och dementera sådant som skrivs där.

– När de tror att det är vi som ligger bakom då tar vi tag i det hela. Annars måste vi dementera hela tiden, men det har vi inte möjlighet att göra. 

När Sveriges Radio börjar granska sidan hittar vi en text om hur flyktingbarn sägs ha trakasserat och utsatt flickor för övergrepp på busstationen i Backe.

På busstationen

I slutet av mars nu i år, gick några tjejer som går på högstadiet i Backe in på busstationen efter skolan. Efter stund kom det dit några killar – ensamkommande flyktingbarn som bor på ett av HVB-hemmen i byn.

Några dagar senare går det att läsa en text på Fjällsjö nyheter om att skolbarn sextrakasseras i Backe, att människor rapporterar om en växande oro och att det blir vanligare att tjejer inte vågar gå ut och att skolan inte gör någonting. Och om den senaste händelsen:  "...ett nytt misstänkt övergrepp då en grupp svenska flickor trakasserades av en grupp flyktingbarn inne på busstationen”.

Publiceringen får snabbt stor spridning på facebook, en man som bor i södra Sverige skriver:

Hur i helvete kan ni försvara detta?? hade jag haft en dotter på skolan i Backe å nån jävla babbeunge inte kan sköta sig så hade ni tamefaan fått möt djävulen i mig! vidriga jävla idioter,Dra åt helvete me er!

 Backebon Filip märkte hur vänner i hans facebookflöde delade artikeln.

– Jag såg det framförallt på facebook. Att många delade den och skrev att det var negativt för Backe och att skolan inte kunde hantera de nyanlända pojkarna, säger han.

Polisen utredde

Även polisen fick höra om händelsen efter att texten publicerats på Fjällsjö Nyheter och valde då att utreda vad som hade hänt, trots att det inte fanns någon anmälan.

– Vi ville titta vidare på vad det var som hade hänt eftersom vi inte kände till den här händelsen vid det här tillfället, säger Jonny Jonsson som är tillförordnad gruppchef på polisen i Strömsund, som tog kontakt med både skolan och den tjej som, enligt Fjällsjö Nyheter, skulle ha blivit utsatt för sexuella trakasserier.

– Flickan berättade att ingenting hade hänt. Hon ville inte göra någon polisanmälan. Mamman ville inte göra någon polisanmälan och ingen sådan anmälan har kommit in efteråt heller, säger Jonny Jonsson.

Och fem dagar efter att texten börjat delas på sociala medier skickar rektorn ut ett mejl där hon skriver att hon vill dementera det som spridits på sociala medier. 

Sveriges Radio har också pratat med några av ungdomarna som var med på busstationen och dom säger att det aldrig handlade om trakasserier.

En av tjejerna som var med undrar varför inte de blev tillfrågade innan texten las ut.

Jag tyckte det var sjukt att dom bara hade tagit information från andra som inte var där och att de inte hade frågat oss istället. De kunde ha tagit reda på mer, att killarna går i vår klass och att vi inte är rädd för dem. De är våra kompisar. 

Både skola, polis och tjejerna som var med på busstationen säger att det som lades ut på Fjällsjö Nyheter inte stämmer, men ändå fortsätter ryktet att spridas på sociala medier.

Fjällsjö Nyheter är bara en av flera sajter med koppling till högerextrema rörelser som själva ofta beskriver sig som ett alternativ till konventionell media.

Kristoffer Holt, docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Linnéuniversitet, har i sin senaste studie intervjuat företrädare för flera av dessa sajter.

– Det finns ju uppenbarligen en grupp i samhället, det har vi ju sett i flera studier, som har förlorat helt eller delvis förtroendet för de traditionella medierna. Och som därför föredrar att söka information på alternativa nyhetskanaler, säger han.

Sveriges Radio har upprepade gånger kontaktat den 40-åriga mannen, som tidigare stod som ansvarig för sidan, för att fråga om han fortfarande är delaktig i det som läggs ut, men han vill inte prata med oss.