Fredrik får ingen kontaktperson

1:25 min

25-årige Fredrik Svedberg vill ha en kontaktperson för att kunna gå på bio eller till badhuset men han får nej av Örnsköldsviks kommun som menar att han inte behöver en.

Vad är din erfarenhet? Är det svårt att få en kontaktperson? Berätta i kommenteringen! 

Tidigare hade Fredrik kontaktperson och han tycker att det fungerade väldigt bra. De träffades en gång i veckan och gick på bio eller ut och åt. Det kändes som att ha en vän, tycker Fredrik. Men sedan flyttade hans kontaktperson till en annan stad.

När Fredrik ansökte på nytt så fick han nej. Enligt honom är motiveringen att han inte behöver någon när han bor på ett gruppboende. Han kan klara sig själv, säger handläggaren enligt Fredrik. Men det tycker inte Fredrik.

– Man känner sig tryggare att ha nån med mig. Till exempel när man ska gå hem, då känns det otryggt.

Man känner sig tryggare att ha nån med sig. 

Riktigt säker på vad det stod i beslutet vet inte Fredrik. Han letar bland sina papper efter avslagsbeslutet för att visa P4's reporter men hittar det inte. När ansökan gjordes fick han hjälp på boendet säger han. Han tror inte att beslutet är överklagat men han är inte säker.

– Jag vill att de ska ge mig en kontaktperson så att jag slipper känna mig ensam, säger Fredrik Svedberg.

Handläggaren på kommunen vill inte svara på frågor. Vi uttalar oss inte om enskilda fall är beskedet men i ett mejlsvar från hennes chef, Maria Svensson, beskrivs gången för hur beslut om kontaktperson fattas.

Alla beslut som tas har man rätt att överklaga om det inte stämmer med det man har ansökt om.

"Utredningar görs alltid i sin helhet och alla faktorer tas in. Vilka insatser man har i samhället och vilka förmågor man har själv. När en utredning görs kommuniceras alltid den med den sökande som får lägga till uppgifter om något saknas. Efter denna processen så tas ett beslut.
Alla beslut som tas har man rätt att överklaga om det inte stämmer med det man har ansökt om."

Rätten till kontaktperson finns inskriven i LSS, lagen om särskilt rätt till stöd och service till vissa funktionshindrade.
En kontaktperson ska man till exempel kunna få om man har en utvecklingsstörning och behöver hjälp att kunna göra saker på fritiden.

Mer om det här i våra sändningar i P4 idag.