Utsikt över kullar och en havsvik från Skuleberget en molnig dag. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio
På Skulebergets topp. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio

Norrlänningar bor längst ifrån skyddad natur

Stefan Henriksson: Närhet till natur är viktigt för att man ska må bra
1:03 min

De som bor i Västernorrland har längre från bostaden till skyddad natur än de flesta svenskar. Här har invånarna i genomsnitt närmare fyra kilometer, visar statistik från Statistiska centralbyrån.

– Undersökningar visar att närhet till natur är viktigt för att man ska må bra. Skyddad natur är speciell då den oftare är besöksvärd och vacker. Det finns ofta besöksanordningar, som vandringsleder, vindskydd och skyltar med kartor. Det gör att det är bra besöksmål om man inte är van att ta sig ut i naturen själv, säger Stefan Henriksson, biolog på Naturvårdsverket.

Skyddad natur är nationalparker, naturreservat eller naturvårdsområden. Det pågår nu en stor satsning på att öka mängden skyddad natur.

– I huvudsak görs det för att säkerställa biologiskt värdfulla områden. Men också betydelsen av tätortsnära skyddad natur för människors välbefinnande lyfts allt mer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".