Sollefteå kan få en sjuksköterskeutbildning

3:07 min

Det kan bli aktuellt med en sjuksköterskeutbildning i Sollefteå. Kommunen och Mittuniversitetet har fört diskussioner om detta och nu ska man bjuda in landstinget för att fortsätta diskutera frågan. 

Behovet av sjuksköterskor är stort i Sollefteå. Det har tidigare funnits en sjuksköterskeutbildning i kommunen, men den sista kullen gick ut 2013. Sedan dess har det inte funnits en sjuksköterskeutbildning i Sollefteå, men nu kan det bli aktuellt igen. 

Det handlar då om en uppdragsutbildning, vilket innebär att uppdragsgivaren (kommunen i det här fallet) får betala för platserna till skillnad från en reguljär utbildning där man inte behöver betala.  

– Eftersom det är så stora behov av sjuksköterskor i Sollefteå, det är framför allt landstinget som har de stora behoven, så har jag och Mittuniversitetet bjudit in landstingsledningen under den andra delen av september för att diskutera om det här är något som vi ska satsa på, säger Elisabet Lassen, kommunalråd i Sollefteå.   

Vad tänker du om att ni måste betala för det här?

– Jag tycker att det är lite skamligt. Det borde kunna rymmas i Mittuniversitetets regionala utbildningar, det är inte positivt alls. Men i ett läge där vi bara har två sämre alternativ att välja på, det ena är att betala och det andra är att vara utan, så är det ingen tvekan om att vi Sollefteå kommun tycker att det är bättre att betala, säger hon. 

Anders Söderholm, rektor vid Mittuniversitetet, säger att det är viktigt att lösa kompetensförsörjningen när det gäller sjuksköterskor i Sollefteå. Han förklarar varför man just diskuterar en uppdragsutbildning. 

– Vi har ju haft utbildningar i Sollefteå tidigare. Men väldigt låg andel av de som har gått utbildningen har kommit från Ådalen. Med hjälp av en uppdragsutbildning så kan uppdragsgivaren välja vilka som ska gå utbildningen, säger han och fortsätter:

–  Den möjligheten finns inte om det är en öppen utbildning eftersom vi då är bundna av det regelverk som följer statsanslaget, att vi inte kan begränsa ansökningarna på det sättet. 

Om det här bli verklighet så kan alltså människor från Sollefteåområdet få en förtur att gå utbildningen? 

– Ja, det skulle kunna vara en möjlighet, säger han.  

I september ska alltså kommunen, Mittuniversitetet och landstinget diskutera frågan. Det är än så länge oklart hur landstinget ser på den här möjligheten, men enligt Elisabet Lassen så är det en förutsättning att landstinget är med på tåget för att sjuksköterskeutbildningen ska bli verklighet. 

– Det är ju landstinget som är den stora arbetsgivaren för sjuksköterskor och det är de som har kris. Om de inte vill vara med på det här upplägget så har jag svårt att se att det här skulle bli en fråga för bara kommunen. Vi kan inte utbilda personal för andra arbetsgivare, säger Elisabet Lassen.