SCAs kontor i centrala Sundsvall. Foto: Christer Jonasson/Sveriges Radio
SCAs kontor i centrala Sundsvall. Foto: Christer Jonasson/Sveriges Radio

Delningen av SCA en fördel för mellannorrland

Analys: Det är bra för skogsdelen
5:25 min

Dagens besked att SCA delas upp i två bolag nästa år har tydliga fördelar, konstaterar ekonomijournalisten Per Lindvall i sin analys.

Beslut om delningen ska tas vid årsstämman 2017. Förslaget stöds enligt styrelsen redan av huvudägarna och när börsen öppnades på onsdagsmorgonen rusade kursen upp cirka 11 procent.

Att beskedet kommer nu är kopplat till de personförändringar som skett både inom SCA och huvudägaren Industrivärlden, säger ekonomijournalisten Per Lindvall. 

– Tidigare har Sverker Martin-Löf bromsat det här. Det är inget nytt recept för att få upp värdet på SCA, utan det här kom redan på 90-talet då ett investmentbolag som hette Custos var näst största ägare och väldigt aggressiva och ville driva den här uppdelningslinjen. Medan Sverker satte sig emot. Han har investerat ganska mycket prestige i att hålla ihop strukturen.

Inget nytt recept för att få upp värdet.

Skogsdelen blir kvar i mellannorrland, något som kommer gynna bolaget, enligt Per Lindvall.

– Det är bra. Den delen har hamnat lite i skymundan och det behövs en stark finansiell ägare som kan driva på utvecklingen. 

Skogsdelen i SCA har ett stort och tungt markinnehav och där ligger väldigt stora värden. Det som kan komma i framtiden är en gemensam affär med Holmen, säger Per Lindvall. 

Att Sundsvall nu återfår huvudkontoret för nygamla SCA - vad betyder det?

– Det är bra att man lämnar de här storstadsmiljöerna. Det blir ett grupptänkande och ganska stereotypt. Sandvik, så länge man var kvar i Sandviken, hade en helt annan själ än när började flyttade till Stockholm. Jag tror det är bra för företaget att man får en lokal förankring. Man blir mycket tydligare som företag gentemot de anställda, säger Per Lindvall.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".