Fredrik Svedberg. Foto Ulla Öhman
Fredrik Svedberg är en av många som fått avslag på sin ansökan om kontaktperson Foto: Ulla Öhman

Gruppboende med personal kan inte ersätta en kontaktperson

"Kontaktpersonen kan vara den mest långvariga kontakten som man har"
3:13 min

Allt färre får kontaktperson och många får avslag för fortsatt stöd. Men att en person bor på ett gruppboende är inte en orsak för kommunen att säga nej. Det visar flera domar.

Laila Wold är ombudsman på socialtjänstområdet på Riksförbundet frivilliga samhällsarbetare. Hennes bild är att allt fler får avslag på sin ansökan om kontaktperson.

– 19 500 personer har kontaktperson idag och enligt Socialstyrelser ser det ut som en minskning. Det torde inte bero på ekonomi eftersom det är en väldigt billig insats, säger hon.

I P4 Västernorrland idag har vi hört 25årige Fredrik Svedberg som fått avslag på sin ansökan om kontaktperson. Han säger att hans handläggare anser att han inte behöver någon eftersom han bor på ett gruppboende.

De säger att jag klarar mig själv men de har fel.

Maria Svensson är chef på Omsorgsenheten på Örnsköldsviks kommun. Hon ställer inte upp på intervjun och svarar inte på frågor som rör Fredriks fall men skriver så här i ett mail om hur man fattar beslut om kontaktperson:

Det är viktigt att se helheten exempelvis hur bor man i enskild lägenhet, servicebostad eller gruppbostad kan göra att det blir olika bedömningar. Har man personal i sin närhet eller inte är även det en faktorer.

Men Laila Wold anser att det att man bor på ett gruppboende inte kan ersätta kontaktperson.

Inte enligt kammarrätterna i Göteborg och Jönköping. Där säger de motsatsen. Bara för att man bor i gruppboende kan man ha rätt till kontaktperson om det behövs för att uppnå goda levnadsvillkor.

Gruppboenden och gruppaktiviteter kan inte ersätta det man kan göra med en kontaktperson som blir den här kompisen som man kan göra egna saker med.

Det här är ingen anställd tjänsteman som gör saker med Fredrik utan det är en frivillig person, mer som en kompis, som gör att han får tillgång till samhället utanför gruppboendet. Han ska kunna odla sina egna intressen, till exempel gå på bio eller simma vilket inte är så lätt att göra i grupp.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".