Utbildning för nyanlända ska fixa kockbristen

5:22 min

En ny utbildning ska hjälpa Sundsvall att få bukt med kockbristen. Under ett års tid varvas språkundervisning med kökskunskap för 20 stycken nyanlända. 

Det råder kockbrist i hela landet, enligt branschorganisationen Visita. Fram till år 2023 behövs omkring 6 000 nya kockar.

En anledning är att färre söker sig till restaurangutbildningarna.

– Man tycker att det är ett hårt och slitigt yrke. Men samtidigt är det väldigt kul. Så jag tror att många har en lite skev bild av restaurangbranschen, säger Martin Eriksson, programutvecklare och lärare på Altinska skolan. 

På Altinska skolan i Sundsvall kan man i höst inte starta upp någon restaurangklass, på grund av för få behöriga sökande.

Men istället startar nu ett nytt projekt, där 20 nyanlända under ett år får gå en utbildning för att bli restaurangarbetare. 

Utbildningen är ett samarbete mellan Sundsvalls gymnasium, Förvaltningen för arbetsmarknad, vuxenutbildning och integration (Favi) inom Sundsvalls kommun, Arbetsförmedlingen och SFI.  

– Det känns jättespännande. Det är en process och vi vet inte allt om hur vi ska göra än. Men man måste våga och pröva nya sätt hela tiden. Det kommer att bli bra, både för restaurangbranschen och eleverna som nästan kan komma direkt ut i arbetslivet, säger rektorn Trevor Fisher.