Fortfarande många strömlösa i Västernorrland

1:11 min

Antalet strömlösa hushåll i Västernorrland efter den kraftiga blåsten har ökat jämfört med i går kväll. Anledningen är en högspänningsbrytare som har löst ut, enligt Eon. 

Mitt på dagen igår var det över 8000 länsbor som var utan el. För Eons del var det cirka 6500 kunder i Västernorrland som var drabbade. Personal från elbolagen arbetade under dagen för att få bukt på problemet, och antalet som var utan el blev färre och färre.

Under gårdagskvällen var antalet Eon-kunder som saknade el nere på cirka 500, men sedan gick det upp igen. Under söndagsmorgonen var det cirka 2000 hushåll, som är kunder till Eon, som var strömlösa. Att antalet strömlösa blev fler u beror på en högspänningsbrytare som löste ut på två linjer. 

– Orsaken till att de har löst ut skulle kunna vara efterdyningar från stormen igår, vi felsöker just nu, säger Michelle Ekman. 

När kan det vara åtgärdat?

– Jag kan inte säga någonting innan vi har koll på vad det är för typ av problem,men vi jobbar så snabbt vi kan, säger hon. 

Senare under förmiddagen lyckades Eon:s personal hitta felet på den ena linjen, det var ett träd som låg över en elledning. Men det är fortfarande oklart vad felet på den andra linjen beror på. 

Strax efter 13-tiden var drygt 400 hushåll utan el. 

– Vi vet inte vad det återstående felet beror på, men vi felsöker fortfarande, säger Michelle Ekman.