Hans Stenberg ute i skogen. Foto: Privat
Foto: Privat

Hans Stenberg sörjs av kollegor och partikamrater

Susanne Eberstein: Han var klok, eftertänksam, lojal och trygg
3:56 min

Landstingets ordförande och tidigare riksdagsledamoten Hans Stenberg avled hastigt i lördags.

Hans Stenberg föddes 1953 i Matfors och arbetade senare i livet som rörmontör. För länsborna är han kanske mest känd som riksdagsledamot, ett uppdrag han hade i närmare 20 år mellan 1991 och 2010.

Riksdagskollegan och partikamraten Susanne Eberstein minns sin kollega och vän. 

– Vi hade ett oerhört bra samarbete. Han hade det arbetssätt där han sökte samarbete och ville inte ha konflikter. Jag tänker på honom som klok, eftertänksam, lojal och trygg.

Han var en god vän och en god människa.

Under den senaste valrörelsen var Hans Stenberg valombudsman för Sundsvall och när det verkade som om Sverige i december 2014 stod inför ett nyval var han beredd att gå in i en ny valrörelse, även om ett nytt val inte riktigt var vad socialdemokraterna hade planerat för.

Hans Stenberg var en engagerad politiker i alla sammanhang och aktiv både i kommun, landsting och i riksdagen där han skrev många motioner och interpellationer, i stora såväl som i små frågor.

Han motionerade bland annat om allas rätt till rehabilitering och en obligatorisk företagshälsovård för att stoppa det lidande som han ansåg drabbade sjukskrivna som inte fick någon som helst hjälp tillbaka till arbetslivet.
För att Västernorrland inte skulle tvingas anlita stafettläkare ville han utöka läkarutbildningen och han engagerade sig också aktivt för att polisen skulle kunna få omhänderta GBL, en substans som användes för att göra det narkotikaklassade GHB.

Hans Stenberg motionerade ofta i frågor som hade ett socialt engagemang. Till exempel ville han att hörselskadade skulle ha rätt till tolk under arbetstid och att jägare skulle kunna använda ljuddämpare för att slippa skada hörseln.

Transportfrågor var ett huvudämne och då kunde det handla om allt från Botniabanan till att ge polisen möjligheter att ingripa när vattenskotrar körde för nära bebyggelse och badplatser.

2014 blev Hans Stenberg ordförande för landstinget i Västernorrland och idag delar många riksdagsledamoten Susanne Ebersteins känslor.

– Jag är chockad av beskedet. Det är ju så förskräckligt sorgligt. Jag tänker på hans närmaste. Han var en god vän och en god människa.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".