Snart får Västernorrland sina 334 miljoner i extra hjälp

2:45 min

Redan i våras stod det klart att landstingen och kommunerna skulle få extra hjälp. Statsminister Stefan Löfven passade på igår i Örnsköldsvik att prata lite extra om de så kallade välfärdsmiljarderna, järnvägsspår och flyktingmottagandet.

Två s-ministrar i en enda smäll - så hade Örnsköldsvik det igår när både statsminister Stefan Löfven och landsbygdsminister Sven-Erik Bucht var på besök.

På agendan fanns skogen som bäbis - det planterades plant - och skogen in i framtiden. Särskilt skogen och framtiden där förhoppningen är att cellulosa ska ersätta plast och att helt nya tyger kan vävas av barrskogen - ja, det får vi kanske höra mer av i höstbudgeten som presenteras den 20 september.

Och så blev det stora famnen på onsdagskvällen när Folkets Hus Gnistans 150 sittplatser upptogs av de röda. Det blev varmt - till och med svettigt.

Det enda som rubbade Löfvens goda humör var läget i sportens värld.

– Det enda som gäller är att Modo hockey tar sig upp i SHL. Som Peter Forsberg säger: jag blir inte hel förrän det sker.

Höstbudgeten ska ge klara besked hur de så kallade välfärdsmiljarderna ska fördelas 2017. Det är pengar som kommunerna och landstingen får och delas ut beroende på hur många asylsökande kommunerna har tagit emot. Dessutom finns en summa satt per invånare i varje län.

Det betyder att Västernorrland som helhet kommer att få 334 miljoner kronor 2017.

– Landstinget Västernorrland kommer av dessa pengar få 76 miljoner kronor, sa Stefan Löfven som inte gärna ville ge sig in i den infekterade sjukhusdebatten i Västernorrland.

– Det är en fråga för landstingspolitikerna. Och där har jag uppfattat det från ledningen här att vi ska ha tre sjukhus i Västernorrland.

Det var en kväll av idel lokala s-toppar. Kommunalrådet i Örnsköldsvik Glenn Nordlund, hans företrädare Elvy Söderström, Härnösands kommunalråd Fred Nilsson, Västernorrlands s-distriktsordförande Eva Sonidsson, riksdagsledamot Ingemar Nilsson med flera. Av socialdemokratiska upproriska grupperingar med tanke på den pågående kampen för sjukvården i länet/landstinget syntes inte ett spår.

Istället pratade statsministern gärna om just spår och järnvägssatsningar i Norrbotten där Botniabanan väntas fortsätta. Men dubbelspår från Gävle till Sundsvall och Härnösand tycks inte vara aktuellt i den kommande höstbudgeten.

– Vi har behov av att längs hela Norrlandskusten ha en räls.

Räcker det? Ostkustbanan är ju en flaskhals...

– Det kommer alltid att finnas flaskhalsar men vi ska se till att det blir bra järnvägar, svarade han diffust.

Publiken applåderade flera gånger och munterheten spred sig när Löfven pratade om skatter där han sa sig ha en pragmatisk hållning och att pensionärerna nu skulle få det ljusare. Något som pensionärsorganisationerna stridit hårt för då man sett skatterna som djupt orättvisa.

– Vi har sänkt skatten för pensionärerna, vi har tagit första steget och vi kommer att gå vidare, sa Stefan Löfven.

Publiken fick ställa några frågor. Poliskaoset var en sådan.

– Jag håller inte med om att det är kaos och organisationen måste få en chans att sätta sig, sa Löfven.

Natomedlemsskap, engagemanget för politiska partier, kunskapslyft och bränslepriset hann det också frågas om.

– Vi måste ställa om för klimatet. Och bränslepriset har ju sjunkit, sa Stefan Löfven. Pragmatiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista