Ånges kommunchef räddades av hemvärnet under övning

2:05 min

Medelpadsbataljonens övningar pågår för fullt i Ånge. Under förmiddagen räddades Stefan Wallsten, tillförordnad kommunchef, ur kommunhuset av hemvärnet och fördes i säkerhet i en skumpig bandvagn.

– De kom upp på mitt kontor och berättade att de ville säkra upp mig och tog ut mig till bandvagnen, säger Stefan Wallsten.

Det var skakigt, varmt och immigt.

Medelpadsbataljonen har i dagarna tre en stor övning i Ånge, Härnösand och Sundsvall med start idag. Syftet är att öva strid i tätort och stadsbebyggelse och först ut är Ånge. På förmiddagen blev tillförordnade kommunchefen, Stefan Wallsten, räddad ur kommunhuset i Ånge av tre hemvärnssoldater för att med bandvagn föras i säkerhet.

– Det var skakigt, varmt och immigt. Det var spännande, det är inte en vardagsupplevelse direkt, säger han.

Viktigt att informera om övningar

Stefan Wallsten tycker det är viktigt att hemvärnet får möjlighet att öva i stadsmiljöer, och tror att det är bra att även kommunen deltar i övningen.

– Hemvärnet är en sådan stark del av vårt försvar så de måste få öva i tätbebyggda områden, säger han.

Inför övningen har man gått ut med information till allmänheten för att undvika rädsla och missförstånd, och särskild information har man gett till asylboendena i kommunen.

– De som kommer från länder där man kan ha varit med om traumatiska upplevelses kan ju vara en riskgrupp inför en sådan här övning, säger Stefan Wallsten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista