Brita Wessinger ordförande Länsmuseet Västernorrland
Brita Wessinger ordförande Länsmuseet Västernorrland

Länsmuseet förbereder sig för storregion Norrland

Wessinger: Vi vill komma ut med våra samlingar
0:55 min

De fyra länsmuseerna i Norrland förbereder sig nu för att samverka i den kommande storregionen. Mer samarbete väntas angående Norrlands gemensamma historia. Men också att utställningar oftare flyttas ut från museibyggnaderna.

Museichefer och politiker från de fyra länsmuseerna i Norrland har nyligen träffats och pratat ihop sig vilken roll museerna ska ha i en storregion Norrland. Det väntas nu både mer samarbete mellan länsmuseerna i Norrland samt att varje varje läns respektive historia tydligare lyfts fram.

Ska lyfta fram vår gemensamma historia

I Västernorrland har det historiskt varit svårt att få ihop en gemensam berättelse. Ett län vars historia och identitet minst sagt varit lite spretig. Men det finns mycket gemensamt att fokusera på och lyfta fram i det här länet, säger Brita Wessinger ordförande för länsmuseet i Västernorrland.

– Det är kust, industrin, sjöfarten, skogsnäringen och handel som vi behöver spegla i våra utställningar. I den här regionen har det också historisk varit en oerhörd stor mångfald med många människor som flyttat till länet. De historierna finns här och de ska vi lyfta fram, säger Brita Wessinger.

Historiska berättelser sökes

I arbetet att fånga upp gamla historier och berättelser kan allmänheten bli till stor hjälp.

Jag tycker det är viktig att samla in de här berättelserna och hur man ser sig själv som norrlänning.

I det kommande samarbetet mellan de fyra länsmuseerna i Norrland kommer också den digitala tillgängligheten att byggas ut. Alltså att man via internet bättre kan ta del av museernas samlingar och utställningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".