Många socialsekreterare funderar på att byta jobb

0:48 min

Nästan hälften av socialsekreterarna i Örnsköldsvik och Sundsvall funderar på att byta jobb. Det visar en ny forskningsstudie från Stockholms universitet. 

I studien har närmare 5 000 socialsekreterare i Sverige fått svara på frågor som rör deras arbetsmiljö. Drygt 100 av dessa finns i Örnsköldsvik och Sundsvall. 

Studien visar bland annat att många som jobbar inom socialtjänsten känner att de inte hinner göra så bra arbete som de vill på grund av arbetsbelastningen, många känner sig stressade och vill också byta jobb. 

Robert Wiklander och Ulricha Gatugård, socialsekreterare i Sundsvall, tror att en tuff arbetssituation gör att många söker sig till andra jobb.

Det är periodvis ett tungt jobb med mycket ansvar. Jag har själv haft en okej tillvaro, men det handlar mycket om hur man är som person också. Jag har ju sett många kollegor som blivit sjukskrivna.

Det är tufft jobb med svåra ärenden. Har man jobbat många år, ärendena växer och vi inte får någon återhämtning börjar man titta åt andra håll.

Från och med i höst kommer socialsekreterarna i Robert Wiklander och Ulricha Gatugårds arbetsgrupper att få jobba sex timmar per dag istället för åtta timmar, för att se om det förbättrar arbetsmiljön och kan locka fler till arbetsplatsen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista