Manifestation för bättre vård

2:02 min

Idag arrangeras manifestationer på flera håll i Västernorrland och på flera håll i landet för en bättre sjukvård. Det görs under parollen "Slut på rean - en annan vård är möjlig".

På olika platser runt om i landet arrangeras idag en manifestation för en bättre sjukvård. Detta sker även på fler platser i Västernorrlands län. 

Det man bland annat vill är att få tid för återhämtning vid natt och skiftarbete, att stängda vårdplatser ska öppna och att sjuksköterskor ska ha färre patienter per sköterska inom akutsjukvården 

Per Johansson har varit med arrangerat manifestationen i Sundsvall som startar klockan 14 i eftermiddag.  Publicera

– Vi ska ha ett möte på Stora torget och vi hoppas att alla som bryr sig om en bra sjukvård kommer dit för att manifestera. 

Varför är det här viktigt?

– Dels handlar det om att alla människor ska får en bra sjukvård och dels handlar det om att personer som jobbar inom sjukvården ska få en bra arbetsmiljö. 

Vad betyder det att det här sker på många platser samtidigt?

– Vi tror att det är nödvändigt att det här sker över hela landet för det behövs press på politiker, det är ingenting som vi kan lösa lokalt i en kommun eller i ett landsting. De här problemen finns över hela landet. 

Även Anna Rudström, som är pensionerad distriktssköterska, har varit och planerat manifestationen i Sundsvall. Hon hoppas att manifestationerna kan bli startpunkten för något som kan utveckla sjukvården i Sverige. 

– Man måste sluta med budgetraseriet, alltså att bara titta på budget och inte på behovet av vård. Det krävs att man ändrar den synen. Det krävs också att man får tillbaka vårdpersonal som har slutat under väldigt många år, säger hon. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista