Jennie Samuelsson är chef för länsmuseet Murberget. Foto: Privat
Jennie Samuelsson är chef för länsmuseet Murberget. Foto: Privat

Jenny Samuelsson är ny chef för Murberget

Jenny Samuelsson: Önskar att forma något som handlar om glesbygdsfrågor kopplat till storstadsnormen
4:29 min

Hon är hela länets museichef. Jenny Samuelsson kommer senast från jobbet som chef för universitetsbiblioteket i Luleå. Nu när hon tagit över för länsmuseet så är det bland annat glesbygdsfrågor hon vill fokusera på. 

Det är sedan juni som hon är hon ny chef för Murberget, länsmuseet Västernorrland. 

– Jag har ett genuint intresse för tillgänglighetsfrågor. Att förmedla kunskap och kultur och jag vill jobba med det på en strategisk nivå, säger Jenny Samuelsson.

Tidigare kommer Jenny Samuelsson från biblioteksvärlden, då hon varit chef för universitetsbiblioteket i Luleå. 

– Båda har ett viktigt demokratiskt uppdrag. Inom universitetsbiblioteksbranschen är man mer riktad mot studenter och forskare, nu är det hela allmänheten. Så där är en viss skillnad. 

Sen handlar det om att samla in och bevara och förmedla kulturarv och kulturmiljöer. Det gör ju bibliotek på ett liknande sätt. 

– Det är viktigt i dagens samhälle att nå ut. Vi har många grupper som inte använder museerna, och det är viktigt att nå ut till dem, säger Jenny Samuelsson. 

Du kan också rövarspråket?

– Haha. Min pappa kunde prata rövarspråket så jag lärde mig av honom, säger hon. 

Framöver har hon vissa planer och önskemål som hon vill fokusera på i sitt arbete. 

– Personligen önskar jag att jag kunde forma någon som handlar mer om glesbygdsfrågor kopplat till storstadsnormen. Det är en aktuell fråga just nu som jag skulle vilja få problematiserad på några olika sätt. Det har vi mycket av i alla norrländska länen, just den här kombinationen av mycket glesbygd och städer så det skulle vara mycket intressant, säger hon. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".