Sjuksköterska: Måste visa att alla har rätt till lika vård

2:35 min

Under söndagen hölls manifestationer för bättre vård på flera håll i landet. Två personer som hade tagit sig till manifestationen i Sollefteå är Christer Sjögren och Paula Hellsten Sjögren som tycker att det är viktigt att akutsjukhuset blir kvar. 

Hur mycket kan manifestationer påverka politiker och deras beslut? Diskutera i kommenteringen. 

På många platser runt om i landet pågick under söndagen en manifestation för bättre vård. Manifestationerna skedde under parollen "Slut på rean - en annan vård är möjlig". I Ångermanland gick manifestationen ut på att man skickade en budkavle med budskap till landstingspolitikerna om vikten av att ha kvar Sollefteå sjukhus som ett akutsjukhus. 

Dagen började med manifestation och tal i Sollefteå. Det blev också ett stopp i Kramfors, där det också hölls tal, innan det bar vidare till Härnösand där budkavlen lämnades över till politiker.

En av de som var på plats i Sollefteå är Paula Hellsten Sjögren från Sollefteå. 

Det är viktigt att vara här. Vi vill ha ett akutsjukhus, det gäller livet.

Hur mycket kan en manifestation påverka?

– Det är svårt att säga, men vi hoppas mycket på det här, säger Paula Hellsten Sjögren. 

Även Christer Sjögren är inne på att det är viktigt att akutsjukhuset blir kvar i Sollefteå. 

– När man är en glad pensionär så tänker man hur länge lever jag om jag får en hjärtinfarkt innan jag kommer till sjukhus. Jag vill ha kvar Sollefteå sjukhus för jag anser att Sollefteå och Sollefteå sjukhus är ett stort nav i Västernorrland, säger han. 

Sjuksköterskan Anna, som jobbar på Sollefteå sjukhus, tycker att det är viktigt att manifestera för bättre vård. 

– Vi måste visa vad vi tycker, att alla har rätt till lika vård. Vi ska ha rätt till nära vård, precis som alla andra i Sverige, säger hon. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista