Jaktledare söker av området med kikarsiktet på geväret. Foto: Lotte Nord
Jaktledare Kaj Häggblom söker av området efter älg. Foto: Lotte Nord/SR

Nya E4 kan leda till inavel bland älg

Jaktledare: Den har klyvt jaktmarken mitt itu
1:04 min

Nya E4 söder om Sundsvall riskerar att orsaka inavel bland älgar i området, enligt jägare. Älgarna använder inte de viltövergångar som byggts.

En effekt av nya E4 kan bli att vilt som älg inte kan röra sig över större områden. De använder nämligen inte de viltövergångar som byggts. Det här kan i förlängningen leda till inavel, menar jägare.

– Den (E4) har klyvt jaktmarken nästa mitt itu. Det är bara att gilla läget, konstaterar jaktledare Kaj Häggblom i Njurunda Jaktvårdsförening.

– Det är jättebra att det blivit en motorväg för alla som pendlar, men för oss blev det en nackdel. Det är ju ett älgstaket också, säger Kaj Häggblom. 

Det finns risk för att inavel sprids bland de älgar som är fast mellan gamla och nya E4, menar jägarna. Det finns tre viltövergångar och även passager där älgarna kan gå under vägen, men djuren använder dem inte. 

– De används inte av några djur. Det måste upp vegetation på de där. Någon räv har kanske skuttat över, men inte några älgar, konstaterar jaktledare Kaj Häggblom.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".