Busshållplats i Örnsköldsvik centrum. Foto: Anton Kårén/Sveriges radio
1 av 2
Foto: Anton Kårén/Sveriges radio

Planer på snabbare buss och tåg - men ingen sänkning av biljettpris

"Viktigast att det är snabbt och bekvämt."
1:54 min

Västernorrland hoppas på 70 miljoner i EU-bidrag. Pengar som ska få oss att åka mer buss. Men en sänkning av biljettpriset ingår inte i projektet.

Vad skulle få dig att välja tåg eller buss istället för bilen? Kommentera här!

Vi åker alldeles för lite buss och tåg i Västernorrland. Därför vill nu alla kommuner i länet göra gemensam sak med landstinget, Kollektivtrafikmyndigheten, Trafikverket och Länsstyrelsen och få oss att lämna bilnyckeln hemma.

För att projektet ska bli av ansöker man nu om 70 miljoner från EU.

– Vi vill förbättra busshållplatser längs riksväg 90 och E4. För oss på landstinget handlar det om att utveckla trafikmiljöerna vid våra tre sjukhus, säger Hans Wiklund, som är regional utvecklingsdirektör på Landstinget i Västernorrland.

Vill testa anropsstyrd trafik 

– Vi måste testa nya trafiklösningar i glesbygd. Att man till exempel öppnar upp färdtjänsten, så alla kan åka med den. Eller att man har anropsstyrd kollektivtrafik. Det finns andra län som prövat det. Då har man inte en linje som går bestämda tider, utan man kan i ett visst område säga att man vill åka. 

– Det viktigaste är att det är snabbt och bekvämt. Sedan finns det de som tycker priset är det viktigaste, konstaterar Hans Wiklund.

Men får man EU-pengarna kommer det inte påverka biljettpriset.

– Prissättningen är ett ansvar för Kommunalförbundet kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland län. I det här projektet gör vi andra saker, säger Hans Wiklund.

De parter som går in i projektet ska också själva lägga in pengar för att bidraget ska beviljas. Om ansökan går igenom så är planen att projektet sätts igång under nästa år och pågår i så fall fram till år 2020. 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".