Janne Larsson, Gunilla Staaf, Eila Korpelainen diskuterar BB utanför en butik i Näsåker. Foto Ulla Öhman
Janne Larsson, Gunilla Staaf, Eila Korpelainen diskuterar BB utanför en butik i Näsåker. Foto: Ulla Öhman

Oro inför BB-beslut

"Det är alltid kvinnor och förlossningar man ska dra in på"
3:19 min

Nu inleds striden om BB och var vi ska kunna föda barn i Västernorrland i framtiden. Landstinget har utrett effekterna om man stänger ett eller två BB i länet.

Hur många BB kan vi ha i Västernorrland? Kommentera här!

Politiskt kommer frågan upp på landstingets Hälso- och sjukvårdsnämnd den 30 september och inför det har Kvinnoklinikens chef gjort en utredning. 

Det är BB och förlossning i Sollefteå och Örnsköldsvik som är satt under lupp i utredningen. Men eftersom socialdemokraterna för ett år sedan sade sig inte vilja lägga ner i Örnsköldsvik så uppfattar många att nedläggningshotet främst riktas mot BB i Sollefteå.

I de västra delarna av Sollefteå kommun är många bestörta över att man ens kan tänka sig att lägga ner i Sollefteå. 

Det tycker jag låter orättvist. Det är viktigt med trygghet att få förlösa sitt barn. 

Hur mycket skulle transporterna kosta? undrar Eila Korpelainen. Hon tror inte att det handlar om någon besparing alls om man räknar in det som blir dyrare om man lägger ner i Sollefteå.

Det bor ju folk här. Man ska inte behöva ha 20 mil, i vissa fall kanske 30 mil, vägarna är kanske igensatta av snö eller storm.

Enligt den utredning som kvinnoklinikens chef gjort skulle man spara ungefär 15 miljoner genom att lägga ner BB och förlossning i Sollefteå.

Om man lägger  ner i Örnsköldsvik kan man spara 11-21 miljoner, beroende på hur många som väljer att åka till Umeå istället när de ska föda.

Det tredje alternativet, att lägga ner BB i både Sollefteå och Örnsköldsvik, skulle kunna spara någonstans mellan 24 och 31 miljoner.Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".