Glest med personer som väntar på att få kliva på en buss på Navet i centrala Sundsvall. Foto: Agneta Jacobsson/Sveriges Radio
Navet i centrala Sundsvall. Foto: Agneta Jacobsson/Sveriges Radio

I Avesta är kollektivtrafiken avgiftsfri

Gratis kollektivtrafik är tillväxtfaktor
1:13 min

I Västernorrland finns planer på att satsa 70 miljoner kronor på nytt biljettsystem och upprustade hållplatser. I Avesta har man istället valt att satsa på gratis bussresor. Något som många i Västernorrland efterlyser.

För 70 miljoner ska det bli skjuts i kollektivtrafiken i Västernorrland. Pengarna ska bekosta nytt biljettsystem, uppfräschade busshållplatser, utredningar och samordningslösningar. Många i Västernorrland efterfrågar istället gratis bussar. I Avesta har man det. 

Målet i Avesta är att fler ska använda sig av kollektivtrafiken - men långt ifrån alla är övertygade om att det här är rätt investerade pengar för att nå det målet.

2012 infördes det som ett försök och sedan har försöket permanentats. Kostnaden för detta är 33 miljoner per år. 

– Det är ungefär de pengar vi betalade när vi tog in avgift, säger Börje Forslund, som är utredare på Avesta kommun. 

Men då fick ni ju samtidigt in pengar?

– För kommunen var det så lite pengar så det var faktiskt den utlösande faktorn när politikerna bestämde sig för att testa gratis kollektivtrafik.

På sikt minskar biltrafiken.

Så att alla åker buss gratis blir ingen förlust för kommunen jämfört med tidigare. Snarare ser man vinster. 

– Man för fram miljöaspekten. På sikt minskar biltrafiken och man ser det också som en tillväxtfaktor för kommunen.

– Avesta vill öka befolkningsmässigt. Efter 45 år av minskande befolkning har det vänt. Kommunen har tusen invånare fler sedan det projektet startade och det var ungefär samtidigt som vi införde avgiftsfri kollektivtrafik, säger Börje Forslund på Avesta kommun. 


Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".