Familjen Peter Isakas, Smilla Andersson, Ellie Andersson och Sara Andersson
Familjen Andersson Isakas med Peter, Smilla, Ellie och Sara ska bli mer hållbara. Foto: Lotte Nord/SR
#hållbarafamiljen

Hållbara familjer i Sundsvall satsar på grönare liv

Vad är egentligen "bra" när det ska städas och tvättas?
3:04 min

Måste man tvätta med mjukmedel? När är ett hem egentligen rent? Det kanske räcker med att våttorka utan kemikalier? Det här är några frågor som tio familjer i Sundsvall under ett år tar sig an när man ska leva lite grönare.

Projektet kallas för Hållbara familjen och det är Sundsvalls kommun som letat upp tio olika familjer som bokstavligen ska få morötter för att styra mot en skönare värld.

- Förhoppningen är att ge tankeställare och att jobbet att bli mer hållbar mest ska vara roligt, säger Mona Tjernström, klimat- och energirådgivare vid kommunen.

Sundsvall har länge arbetat med miljöfrågor. Man har publicerat ambitiösa livsmiljöbokslut och redan 1991 var Sundsvall värd för en stor WHO-konferens om miljö och hälsa. Sundsvalls kommun har även tagit fram en tillväxtstrategi som stäcker sig till 2021 där ambitionen är att stärka sambanden mellan ekonomisk, social och ekologisk utveckling. Och därför är de flesta av de tio familjerna nu samlade i en matsal i en av stadens skolor.

- Det finns så många frågor och det finns så mycket information som sprids att jag inte vet vad som är rätt, säger Sara Andersson som är utsedd till "projektledare" i familjen Andersson Isakas.

Pappa Peter Isakas ser fram emot det här året.

- Det är inte lätt att förstå vad som är bra. Knepigt att hitta rätt bland alla svanar, svalor och andra symboler, säger han som ändå har rivstartat genom att skaffa en cykel.

Mona Tjernström har med sig en hel kader från kommunen. På plats finns miljöinspektörer, konsumentvägledare, matansvariga, vattenexperter och miljökunskapen sprinklas ut över församlingen.

- Om alla levde som vi i västvärlden skulle det behövas tre jordklot. Vi måste helt enkelt börja. Målet är att Sundsvall snart ska vara en hållbar kommun, säger hon.

De tio familjer blir under året inspiratörer och förhoppningen är att deras erfarenheter ska spridas som ringar på rent vatten. Det är fem delområden man tar sig an och först ut är kemi och vatten.

- Vi har städhjälp hemma så jag inser att jag måste börja med att fråga vad som används egentligen, säger Sara Andersson som ser fram emot att jobba hårt så döttrarna Smilla och Ellie ska få en så ren planet som möjligt.

Nästa del blir energi, efter årsskiftet tar de hållbara familjerna sig an avfallsfrågorna, därefter maten och avslutningsvis i vår gäller det resor och hälsa.

P4 Västernorrland kommer att följa några av familjerna under året.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".