Ensam flicka sitter i en skolbänk i ett klassrum. Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Här finns bästa och sämsta skolorna i Västernorrland

Enligt Lärarnas Riksförbund är skolors likvärdighet undermålig i svenska kommuner. En faktor är att resursanvändning anses för dålig.

I rankningen har Lärarnas riksförbund granskat fem olika områden som elevresultat, likvärdighet och lärarbehörighet.

Det visar på stora skillnader i resultat mellan skolorna inom kommunerna, speciellt i storstäderna. Variationen i resultat mellan könen är också stor i de flesta kommuner. Generellt konstaterar förbundet att ojämlikheterna i den svenska skolan blir allt tydligare.

– Det som är allra tydligast är att det är så ojämlikt mellan kommunerna och det är oerhört spretigt. Även mellan kommuner som har liknande ekonomiska förutsättningar skiljer det sig, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, till TT.

Jämlikheten mellan kommunerna är oerhört spretigt.

I länet har Härnösand tappat 111 placeringar jämfört med förra året, från plats 92 till 203 i år. Sämst resultat har man fått inom kategorierna likvärdighet och lärarbehörighet. 

– Vi har fått undersökningen men vi har inte hunnit att analysera siffrorna för att se vilka områden som behöver tas tag i, säger Gunnel Selling Norell, verksamhetschef för grundskolan i Härnösand.

Ånge kommun har också tappat - med 95 placeringar i år. Även där sticker kategorin likvärdighet ut med ett dåligt resultat.

Bäst i länet är Örnsköldsvik som i år placerar sig som femte bäst i landet, en förbättring med 43 placeringar.

Västernorrland, placering för kommunernas skolor 
Kommun, totalt placering 2016, (2015).

  • Örnsköldsvik, 5, (43)
  • Kramfors, 104, (206)
  • Härnösand, 203, (92)
  • Sundsvall, 231, (215)
  • Ånge, 243, (148)
  • Timrå, 247, (264)
  • Sollefteå, 283, (287)


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".