Norrland?
Norrland? Foto: Karta Linnea Luttu /Cartodb

Majoritet vill se ett självständigt Norrland

En majoritet av norrlänningarna skulle rösta för ett självständigt Norrland om det vore val i dag. 

Det är nyhetssajten KIT som låtit opinionsinstitutet Novus undersöka hur norrlänningarna skulle rösta i frågan om ett självständigt Norrland.

41 procent skulle rösta för om det var omröstning idag, något färre, 39 procent skulle rösta mot. 

Det är totalt 533 boende i de fyra nordligaste länen (Jämtland, Västernorrland, Norrbotten och Västerbotten) som svarat på undersökningen. 

Västerbottningarna sticker ut och verkar lida av separationsångest. Här är endast 34 procent för ett självständigt Norrland, medans hela 46 procent skulle rösta mot.

Bland de som vill skilja den blivande storregionen från övriga landet anger som främsta skäl att kunna bestämma själv över inkomsterna som kommer från naturtillgångarna, skriver KIT.

De som skulle rösta mot en separation tror inte att Norrland klarar sig på egna ben med ett så klent befolkningsunderlag.

Syftet med undersökningen är att få en uppfattning om hur utbredd separationsviljan är hos norrlänningarna.

– Undersökningen visar att det helt klart finns ett opinionsunderlag för en bredare självständighetsdiskussion. Resultatet visar att det finns ett utbrett missnöje kring situationen idag, säger Mats Elzén på Novus till KIT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".