Skiss på Timråbos planerade bygge i Timrå.
Timråbos planerade bygge kan stå klart 2018. Foto: Christer Suneson/Sveriges Radio

Byggboom väntar i Timrå

VD Timråbo: Går det bra kan det byggas fler hus
1:05 min

Många bostäder planeras att byggas i Timrå de kommande åren. Dels nya hus i centrum men också bostäder nere vid Vivstavarv. Det kommunala bolaget Timråbo ska bygga ett stort hus i centrum. Går det bra kan det bli ännu fler.

Byggkranar kan snart bli en vanlig syn i Timrå centrum igen.

Förutom Timråbos stora hus på Köpmangatan förbereder kommunen också en försäljning av Vivsta gamla skola. Antingen att den byggs om till bostäder eller rivs för ännu ett nytt stort bostadshus med lägenheter.

Det är betydligt fler som söker lägenheter idag jämfört med för tre år sedan. Så efterfrågan på bostäder i centrala Timrå är stor.

Inte bara i centrum

Även nere mot Vivstavarv planerar ett privat bolag att bygga upp en ny bostadslänga med lägenheter.

– Det är numera vanligt att äldre bor kvar hemma så länge som möjligt. Dessutom har flyktingvågen också bidragit positivt till att fler nu söker bostad i Timrå, säger Lotta Björklund.

Kan bli fler hus

För det kommunala bostadsbolaget Timråbo kan det bli tal om att bygga ännu fler stora hus om projektet på Köpmangatan slår väl ut.

– Ja vi pratar mycket om det och vi får väl se när vi utvärderat det bygget om vi ska bygga fler hus, säger Lotta Björklund. Det blir i så fall inte i anslutning till det första huset utan vi söker då tomter på andra platser i centrala Timrå, säger hon.

Inflyttning 2018

Timråbos bygge i centrala Timrå kan komma att starta våren 2017 om detaljplan och bygglov godkänns.

– Går det som planerat kan de första hyresgästerna flytta in december 2018, säger Lotta Björklund vd på Timråbo.

Christer Suneson
christer.suneson@sverigesradio.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".