Scenkläder från bandet Mötley Crue som visas under utställningen på Örnsköldsviks museum
1 av 2
Några av bandets scenkläder. Foto: Jonathan Fastborg/Sveriges radio
Gitarr, fotoalbum och andra prylar som finns på Mötley crue-utställningen i Örnsköldsvik
2 av 2
Fler Mötley Crue-prylar. Foto: Jonathan Fastborg/Sveriges radio

Blytung utställning om Mötley Crue

"Den är gammal, äcklig och luktar illa. Men den är fantastisk"
2:27 min

Örnsköldsviks museum rymmer nu bokstavligen tonvis med Mötley Crue-prylar. 

I mängden finns bland annat körkort, gitarrer och och privata bröllopsfoton i vad som är Europas största privatsamling. Det är för första gången som en utställning om Mötley crue visas, och då är det endast en tredjedel som fick plats. Ulf Edberg är ansvarig för utställningen.

– För ungefär ett och ett halvt år sedan kom Tommy Lee Foldrup in och undrade om vi var intresserade, och det var vi, säger han.

Tommy Lee Foldrup är mannen bakom utställningen. Det är han som under åren har samlat ihop alla grejer. Och det är musiken och mystiken bakom bandet som har fascinerat honom. Han har också under åren utvecklat en personlig relation till flera av bandmedlemmarna.

Tommy Lee Foldrup är väldigt fäst vid många av sakerna han samlat ihop men allt började med en smutsig handduk som två av bandmedlemmarna torkat av sig sminket på, och som han fick tag på i samband med en föreställning.

– Jag hade ett backstagepass den kvällen och det blev en magisk kväll. Jag fick hänga i deras omklädningsrum efter showen, berättar han.

– Handduken är en av grundpelarna i utställningen, även om det är en löjlig grej. Den är gammal, äcklig och luktar illa. Men den är fantastisk, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".