Vanligt smärtstillande läkemedel skadar fiskars njurar

1:18 min

Det pågår en diskussion om smärtstillande läkemedel som innehåller diklofenak, till exempel Voltaren, borde receptbeläggas. Detta på grund av den påverkan läkemedlet har på vår miljö.

Hur ofta äter du antiinflammatoriskt och hur ser du på att det kan bli receptbelagt av miljöskäl? Berätta i kommenteringen!

Diklofenak är svårt att bryta ned i avloppsreningsverk eller ute i vattenmiljön.

– Det går egentligen rakt igenom reningsverket och påverkar fiskarna ute i havet. Det är inflammationshämmande, men fiskarna har ingen inflammation och de utsätts för det hela tiden, säger Malin Tuvesson på Mittsverige Vatten i Sundsvall.

Och enligt Malin Tuvesson så tar fiskarna skada av att utsättas för läkemedlet.

– Vissa fiskar som är stationära som lever utanför reningsverken nära där vi har våra utlopp, man har sett påverkan på dem, njurarna tar skada, säger hon.

Och på Läkemedelsverket säger miljöstrateg Kia Salin att det finns en diskussion om att receptbelägga läkemedel som innehåller Diklofenak.

– Det finns en användning som i många fall kanske är lite överdriven. Och det förs en diskussion om och hur man skulle kunna minska användandet av Diklofenak, säger hon.

Man har tittat på hur det skulle kunna fungera att receptbelägga Diklofenak, men i dagsläget är det inte möjligt.

– När våra jurister har tittat på det här, med de föreskrifter vi har idag, så har det inte varit möjligt, med mindre än att man ändrar de föreskrifterna. Det skulle vara något nytt att receptbelägga av miljöskäl. Men det är en viktig diskussion som behöver föras, säger hon.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista