Sommarstuga, södra härnön.
Margareta Mårtenssons sommarstuga på södra härnön. Foto: Margareta Mårtensson/Privat

Sommarstugeägare i Härnösand protesterar mot kommunalt vatten- och avlopp

Margareta Mårtensson: Det blir dyrt för ett par veckors semester
4:12 min

I höst påbörjas arbetet med att bygga kommunalt vatten och avlopp till 160 hushåll på södra Härnön i Härnösands kommun. Men flera sommarstugeägare har protesterat mot att de tvångsansluts och måste betala dyrt för ledningarna.

Är det rätt att tvångsansluta till kommunalt vatten- och avlopp? Kommentera! 

Idag är har ungefär 70 procent av avloppen till de hus och stugor som finns på södra Härnön i Härnösand, inte godkända avlopp. Därför ska arbetet med att börja bygga nytt vatten- och avloppssystem till de 160 hushållen snart påbörjas. Men det har väckt protester bland sommarstugeägare i området.

Problemet är att det är pengar som vi inte har.

För Margareta Mårtensson, som i vanliga fall bor i Strömsunds kommun, men har en sommarstuga i området kommer notan att hamna på mellan 200 000 och 300 000 kronor.

– Problemet är att det är pengar som vi inte har. Vi är i sommarstugan ett par veckor per år och har eget avlopp med en sluten tank som är godkänd, säger hon.

Kan du inte förstå att kommunen måste ställa krav på fungerande vatten- och avlopp?

– Det kan jag förstå, eftersom byn har vuxit och många bor där året runt. Men att dra avloppsledningen efter hela strandremsan och tvångsansluta alla sommarstugor efter ledningen, där folk bara bor ett par veckor per år, kan jag inte förstå.

Margareta Mårtensson familj och fler andra sommarstugeägare har överklagat beslutet som innebär att de måste tvångsanslutas. Men förvaltningsrätten kom fram till att kommunen har rätt att bestämma om detta, då kommunen enligt lagen om allmänna vattentjänster är skyldig att ordna med avlopp.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".