Österåsens hälsohem: Satsa och utveckla istället för att dra ner

1:31 min

Vi borde vara stolta att vi i Västernorrland är bäst på någonting istället för prata om neddragningar och nedläggning, säger personal på Österåsen.

Österåsens hälsohem utanför Sollefteå har varit nedläggningshotat flera gånger och  fanns med som ett möjligt besparingsobjekt när förre landstingsdirektören Anders L Johansson 2015 presenterade sin insatsplan. Men tillsammans med övriga förslag så skickades det tillbaka för vidare utredning.

Idag vet ingen när beslut om Österåsen kan fattas men bland personalen finns oro men också en förvåning över att landstinget skulle kunna lägga ner en verksamhet som når resultat och nöjda patienter.

Vi borde ju vara stolta över att vi i Västernorrland är bäst på nånting. Vi borde slå oss för bröstet och utveckla en redan nu väl fungerande verksamhet istället för att ens andas om att lägga ner.

Robert Hollsten som är chef på Österåsens hälsohem visar upp en konsultutredning från 2014 samt en skrivelse som visar majoritetens politiska inriktning för beslut om Österåsen och där verksamheten beskrivs som kostnadseffektiv och viktig. Om Österåsen skulle läggas ner behöver liknande behandling ges på annat ställe till samma eller lägre kostnad skriver man.

Ekonomi och patienter

Österåsen kostade landstinget närmare 19 miljoner förra året och man producerade 10 000 dygn. De som kommer på remiss till Österåsen har ofta flera komplexa diagnoser. De går i olika program men får också individuell behandling efter sina behov. Här görs mycket förebyggande arbete för att motverka livsstilssjukdomar som diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Personalen har många olika kompetenser; här finns sjukgymnaster, kostvetare, diabetessköterskor med mera.
Österåsen tar också emot privatgäster enligt politiskt beslut.

Fler utomlänspatienter

Tidigare har patienter som kommit på remiss från andra landsting varit få men till förra året blev det en fördubbling och i år visar prognosen på ytterligare en fördubbling, något som kan öka intäkterna ordentligt och som visar på ett intresse för Österåsen som Robert Hollsten tycker att landstinget borde ta till vara på. Det är den nya patientlagen som öppnar upp för patienter från andra landsting att få sin behandling på Österåsen, säger han.

Kritiken mot Österåsen

I kritiken mot Österåsen har man sagt att verksamheten skulle nå fler om den var utspridd över hela länet. Idag är patienter från Kramfors och Sollefteå överrepresenterade och det finns fler kvinnor än män bland patienterna.

Men på senare tid har man också framhållit upprustningsbehovet som finns på Österåsen. Högste politiskt ansvarige, ordföranden i Folkhälso-, primärvårds-och tandvårdsnämnden Andreas Sjölander (S) vill inte svara på frågor om framtiden för Österåsen men skriver i ett mail:

Det finns för tillfället är ganska stora behov av att rusta upp delar av byggnaderna, inte minst bassängen .....
Kostnaderna för upprustning ska vägas mot alla andra behov som finns i landstinget på investeringar och upprustningar. 

Men Robert Hollsten som är verksamhetschef på Österåsen säger att beskrivningen av lokaler i förfall är överdriven.  

Som för alla fastigheter finns ett löpande underhållsbehov och det finns en plan för hur det ska ske. Det stora behovet är att få till stånd en ombyggnad av den 40 år gamla bassängen som är den mest använda inom landstinget.

Inte heller Andreas Sjölander vet när beslut om Österåsen kan fattas. Organisatoriskt hör verksamheten till primärvården och hittills har sparbesluten mest handlat om specialistvården på sjukhusen.

Namnändring

Verksamheten kan komma att ändra namn. Österåsens hälsohem som är från starten på 80-talet stämmer inte längre med den verksamhet som bedrivs anser personalen.

– Vi är ett livsstilsmedicinskt centrum och det är vad vi ska  heta.

Ett längre reportage om Österåsen kan du höra i P4 klockan 15.40 och då lyfter vi även blicken och ser vad det finns för vård och behandling för den här typen av patienter i de fyra nordligaste länen.
Och mer om förebyggande vård i Västernorrland hör du 11.40.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista