Nils-Gunnar Molin, ordförande i föreningen Sollefteå framtidens akutsjukhus. Foto: Jonathan Fastborg/Sveriges Radio
1 av 2
Nils-Gunnar Molin, ordförande i föreningen Sollefteå framtidens akutsjukhus. Foto: Jonathan Fastborg/Sveriges Radio
Sollefteå sjukhus
2 av 2
Sollefteå sjukhus Foto: Agneta Jacobsson/ Sveriges Radio

Ologiskt förslag anser aktionsgrupp

"Förvånar mig att de tar besluten i fel ordning"
1:36 min

Förslaget om att permanent stänga förlossning, slutenvård och operationsverksamhet inom kvinnosjukvården på sjukhuset i Sollefteå får kraftig kritik av föreningen Sollefteå framtidens sjukhus.

Förslaget är att Hälso- och sjukvårdsnämnden fattar beslut om att permanent stänga förlossning, slutenvård och operationsverksamheten inom kvinnosjukvården vid sjukhuset i Sollefteå. Totalt berörs cirka 350 förlossningar och 300 operationer på årsbasis.

– Det förvånar mig att de tar besluten i fel ordning, säger Nils-Gunnar Molin, ordförande i föreningen Sollefteå framtidens akutsjukhus. 

– Hjärtat i ett akutsjukhus är kirurgin. Eftersom kirurgin ska upp till beslut nu under hösten, så är det rimligt att man tar ställning till kirurgin först. Tar man bort akut kirurgi dör akutsjukhuset och då är BB per automatik borta också, konstaterar Nils-Gunnar Molin, fd landstingsrevisor och ordförande i föreningen Sollefteå framtidens akutsjukhus.

Vad kan man annars göra?

– På en sån stor omsättning som landstinget har så är det ingen stor svårighet att åstadkomma en besparing. Vi har ett förslag på en sammanhållen vårdkedja i Ådalen som skulle spara 140-150 miljoner här i Sollefteå, säger Nils-Gunnar Molin. 

– Det finns gott om förslag som satsar på att utveckla vården och samtidigt sparar. Att satsa på avveckling av vård har aldrig varit något framgångskoncept, konstaterar Nils-Gunnar Molin. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".