Erik Lövgren, landstingsråd.
Landstingsråd Erik Lövgren. Foto: Ulla Öhman/SR

Erik Lövgren (S) om BB-nedläggningen

"Jag tror att det kommer bli en frisk debatt"
1:08 min

Igår slog tjänstemannaförslaget ner som en bomb. BB och förlossning i Sollefteå föreslås läggas ner. Och i Sollefteå slog politikerna bakut. Men landstingsstyrelsens ordförande Erik Lövgren (S) manar till lugn.

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen har på uppdrag från Hälso- och sjukvårdsnämndens utrett tre möjliga scenarion för att få ner kostnaderna för kvinnosjukvården, och igår meddelade man sitt förslag till beslut.

Och förslaget innebär att förlossning, slutenvård och operationsverksamheten inom kvinnosjukvården vid sjukhuset i Sollefteå stängs permanent. Totalt berörs cirka 350 förlossningar och 300 operationer på årsbasis.

Nu ska förslaget vidare till politikerna i Hälso- och sjukvårdsnämnden för beslut. Men redan nu flaggar bland annat Sollefteås socialdemokratiska kommunalråd Elisabet Lassen om att hon inte kommer att ge sig utan strid. Hon ifrågasätter såväl trovärdigheten som motivet och menar att förslaget är godtyckligt taget.

Hennes partikamrat, landstingsstyrelsens ordförande Erik Lövgren vill inte ge sig in i en diskussion om frågan i det här läget, men menar att motivet, det vill säga bakgrunden till beslutet inte är någon hemlighet.

– Motivet är en lång räcka av underskott tidigare som måste åtgärdas. Tidigt under den här mandatperioden sattes det igång ett antal utredningar inom de tre sjukhusen för att specialisera dem och för att se till att man kan sänka kostnadsnivån med 160 miljoner kronor. Det har inte varit någon hemlighet, men nu måste nämnden få hantera den här frågan, säger han.

Han vill också tona ner den konflikt som nu finns inom det socialdemokratiska partiet och mellan olika delar i länet i sjukhusfrågan.

– Jag tror snarare att det kommer att bli ett friskt samtal än en hård fight. Det finns nog ingenstans där man har gjort strukturförändringar och koncentrerat verksamhet inom sjukvården där det inte har funnits en frisk debatt och en frisk diskussion. Så vi är nog inte annorlunda på det sättet, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".