Anonym kvinna.
Bilden föreställer inte kvinnan i intervjun. Foto: Marc Femenia / TT

Fler dör av narkotika i Västernorrland

20-årig tjej: Man blir van vid att människor dör
4:17 min

Förra året dog 32 personer i Västernorrland i överdoser, visar statistik från Socialstyrelsen. Västernorrland är också ett av de län i Sverige där flest personer, i förhållande till folkmängd, dör av narkotika. P4 Västernorrland har träffat en 20-årig tjej som nyligen slutat med droger.

Vilka erfarenheter har du? Har du eller någon du känner försökt sluta med droger? Hör av dig till reporter Anna Ahlström anna.ahlstrom@sverigesradio.se eller dela med dig här i kommenteringen!

Hon vill vara anonym, men vi kallar henne för Emelie. Det var efter flera överdoser som socialtjänsten hotade med att omhänderta Emelie och placera henne på ett behandlingshem som hon bestämde sig för att frivilligt flytta in på ett hem.

– Jag hade tagit överdoser och höll på att dö av allt jag höll på med, berättar hon.

Många dör i länet

I Västernorrland dog 13,1 personer per 100 000 invånare av narkotika förra året. De allra flesta som dör är män. Det är bara i Gävleborg som fler personer, i förhållande till folkmängd, dör av narkotika.

Man blir ledsen för stunden, sedan skiter man i det

Emelie berättar att hon blev van vid att se människor som hon umgicks med dö av överdoser.

– Det är så många som tar överdoser hela tiden så man blir van. Man blir ledsen för stunden, sedan skiter man i det, säger hon.

Började som ung

Emelie testade droger första gången när hon bara var 10-11 år.

– Jag testade att röka på och söp mycket. Det var inte dagligen, men när jag var 15 började det bli mer destruktivt, säger hon.

Hur såg dina dagar ut då?

– Jag klev upp på morgonen, började med att kasta i mig tabletter. Blev avstängd från skolan tillslut. Hade jag en pojkvän, så drog jag och träffade honom. Vi gjorde inbrott, rånade folk, misshandlade folk och sålde knark för att få pengar.

Emelie har varit drogfri i ett par månader nu. Nu är hon engagerad i Kris, Kriminellas revansch i samhället, och vill jobba med att hjälpa andra unga.

– Att hjälpa andra hjälper mig att vara drogfri.

Tror du att du kommer att fortsätta vara drogfri?

– Jag tar en dag i taget, men jag tror det.

Så många har dött i narkotika senaste fem åren

2015: 32 personer

2014: 38 personer

2013: 27 personer

2012: 23 personer

2011: 22 personer

2010: 22 personer 

Källa: Socialstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".