Sollefteå sjukhus
Sjukhuset i Sollefteå. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio

Sollefteåbor upprörda över förslaget att lägga ner BB

Barnmorska: Alla kvinnor i länet kommer att beröras av det här
3:39 min

Hälso- och sjukvårdsförvaltningens ledning lade igår fram ett förslag som innebär att förlossning, slutenvård och operationsverksamhet inom kvinnosjukvården vid sjukhuset i Sollefteå stängs permanent. Och det har inte fallit i god jord bland Sollefteåborna.

Även om förslaget inte var oväntat så är personalen på sjukhuset idag kritiska till den väg som föreslås. Bland annat får verksamhetschefen Marju Dahmoun stark kritik för att samtliga framtagna förslag innebar att BB i Sollefteå skulle försvinna.

– Det upplevs att hon inte jobbar för alla kvinnor i Västernorrland utan för kvinnorna i Sundsvall. Hon har själv erkänt att det blir en försämring för kvinnorna här uppe i Ådalen, säger Helen Carlström, som arbetar som barnmorska på Sollefteå sjukhus.

Mats Åström är narkosläkare och enhetschef för narkosläkarna i Sollefteå

Han menar att verksamheten inom kvinnosjukvården i Sollefteå håller hög kvalitet och är väldigt uppskattad och att det därför är tragiskt att slå sönder den befintliga verksamheten.

– Sparet som de tänker tror inte jag kommer fungera för de kommer att behöva utöka. Jag tror inte att de sitter sysslolösa varken i Örnsköldsvik eller i Sundsvall utan jag tror att det har fullt upp att göra och ska de ha mer att göra så behöver de mer personal. Och det är ju det som kostar, säger Pia Lundin, enhetschef för IVA och uppvakningen i Sollefteå. 

Ulrica har arbetat som barnmorska i 18 år på BB Sollefteå är inne på samma linje.

– Alla berörs av det här. det kommer bli mindre plats för kvinnorna i Sundsvall och Övik också, för då kommer våra kvinnor också att komma dit och föda, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".