Ingrid Larsson, ordförande Lärarförbundet i Sundsvall.
1 av 2
Ingrid Larsson, ordförande Lärarförbundet i Sundsvall. Foto: Billy Abraha
Lars Karlstrand, skolchef i Sundsvalls kommun.
2 av 2
Lars Karlstrand, skolchef i Sundsvalls kommun. Foto: Billy Abraha

Bara tillfälligt lärarlönelyft i Sundsvall

Lärarförbundet: Det är ett misstag av Sundsvalls kommun
1:35 min

Nu i höst får många lärare en högre lön i och med den statliga satsningen Lärarlönelyftet. Men Sundsvalls kommun väljer att bara höja lönerna under tolv månader, vilket får kritik från fackligt håll. 

Regeringen satsar tre miljarder kronor på Lärarlönelyftet under detta läsår. Kvalificerade lärare kommer att få en högre lön och syftet med satsningen är att höja statusen kring läraryrket. 

Intentionen från regeringen är att satsningen ska vara permanent och att det därmed ska komma nya statliga pengar varje år. Men Sundsvalls kommun har ändå, som enda kommun i länet, bestämt sig för att bara höja lönerna tillfälligt, lärarna kommer bara att få en höjd lön under ett år. 

– Jag tycker att det är ett misstag, man har ju inte tittat på vad som är syftet med den här satsningen. Syftet är ju att öka läraryrkets attraktivitet och då behöver man ju en höjd lön som är permanent, säger Ingrid Larsson, ordförande för Lärarförbundet i Sundsvall. 

Anledningen till att Sundsvalls kommun inte väljer att höja lönerna permanent  är för att kommunen känner en osäkerhet kring om det kommer att komma nya statliga pengar framöver. 

– Det är ju statsbidraget som reglerar villkoren för satsningen , och eftersom regeringen har gjort en ettårig satsning har vi valt en ettårig lösning, säger Lars Karlstrand, skolchef i Sundsvalls kommun. 

Men enligt regeringen är det här en permanent satsning. 

– Om regeringen vill att något ska vara långsiktigt så får man väl stödja det långsiktigt. Man kan ju inte vilja att något ska vara långsiktigt och sedan bara ge ett statsbidrag på ett år, säger Lars Karlstrand. 

Ingrid Larsson är kritisk till hur Sundsvalls kommun resonerar i den här frågan.

– Vi tycker inte att de tar sitt ansvar i detta, säger hon. 

Du har ingen förståelse för hur kommunen resonerar?

– Jag har ingen förståelse att en kommun som liknar regeringen i hur den styrs kan ha olika uppfattningar om det här. Jag tycker att det är konstigt, säger hon. 

Kommunerna i länet har hanterat Lärarlönelyftet på olika sätt. Örnsköldsvik, Härnösand, Kramfors och Ånge har valt att höja lönerna permanent. Timrå och Sollefteå har inte riktigt bestämt sig för hur man ska göra och Sundsvall har alltså valt att höja lönerna tillfälligt. Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".