Inget åtal för mutbrott, men Härnösands kommun står fast

Sofia Pettersson, kommundirektör: Det är inte förenligt med att vara chef hos oss.
3:27 min

Mångmiljonbelopp har inte gått till medborgarna, det har gått till personlig vinning. Det är inte förenligt med att vara chef, säger Sofia Pettersson, kommundirektör.

Åklagaren har lagt ner förundersökningen mot sex tjänstemän som kommunen polisanmälde i december förra året. Några misstänktes för att ha blivit bjudna på mat av entreprenör, och andra för inblandning i en härva där det delats ut frikort till simhallen.

Men det förändrar inte hur kommunen ser på det som hänt. Sofia Pettersson är kommundirektör i Härnösands kommun.

– Miljonbelopp som skulle ha gått till våra skattebetalare har i stället gått till egen personlig vinning. För oss är inte det förenligt med att vara chef i Härnösands kommun.

Simhallschefen menade att så här gör man i alla kommuner?

– Vi har ett förmånligt friskvårdspaket som gäller Härnösands kommun, och det här har inte varit förankrat i ledningen, det här har man gjort på eget bevåg.

Det har varit såhär i 30- 40 år, säger dom. Är det inte tufft mot cheferna?

– Jag säger det igen, det kan inte vara förenligt med att vara chef hos oss att ge sina anhöriga förmåner. Det måste man ha som grundläggande värdering om  man ska jobba som chef i Härnösand.

När de uttalat sig i media säger de som sagts upp att de inte haft något val, att det var en utpressningssituation från er sida?

– Det finns ingenting sådant uttalat från vår sida. Det här sker i en arbetsrättsligt process med fackliga representanter vid sin sida.

Att de frias från åtal, åklagaren menar att inget brott begåtts, det förändrar inget från er sida?

Det är skilda processer. Det behöver inte vara ett brott för att man inte kan jobba som chef i Härnösands kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".