Skuggan av en pojke
Foto: Lars Pehrsson/ TT

Diakon oroas över regeringens förslag för att spåra illegala invandrare

Diakon: Tror att fler kommer att gå under jorden
3:34 min

Regeringen vill ge Polisen och Migrationsverket större befogenheter att leta upp människor som är kvar i Sverige trots att de fått avslag på sin asylansökan. Diakonen Britt Lundholm i Örnsköldsvik ser hur barn kommer i kläm.

– Det här är ju en fortsättning på gränskontrollerna som kom förra hösten, de tillfälliga uppehållstillstånden och försvårad familjeåterförening. Det här en fortsättning i den riktningen, säger Britt Lundholm. 

Enligt Polisen lever runt 12 000 personer som gömda i Sverige. Regeringen vill inte att det ska bli fler och föreslår nu att Polisen till exempel ska få gå in på arbetsplatser och leta efter personer som vistas i Sverige illegalt, ta fingeravtryck på barn ned till sex år och även kunna ta barn i förvar, något som bara Migrationsverket fått göra tidigare.

Är det en familj tvingas även barnen gömma sig.

Barnen kan drabbas

Reaktionerna på det här förslaget är olika. Moderaterna och Sverigedemokraterna vill att fler åtgärder görs för att få fler ut ur landet, men det finns också de som ser med oro på det som händer, som Britt Lundholm. 

– Jag tror att ännu fler kommer att gå under jorden. Är det en familj tvingas även barnen gömma sig och då kan inte de gå i skolan eller leka med kompisar. Deras sociala liv blir ju väldigt tillsnört, tror Lundholm.

Just barnperspektivet är något som saknas hos regeringen, enligt diakonen.

– Det är viktigt att barnen blir värnade. Det ser ut som att de kommer att få det sämre. Om man ska ta barn i förvar kommer de inte ha möjlighet att gå i skola. Det är inte rätt ur ett barnrättsperspektiv att sätta barn i förvar, säger Britt Lundholm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".