Ett skelett återstår av före detta Viksjö skola
1 av 7
Ett skelett återstår av före detta Viksjö skola Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
Brandstegen är fortfarande kvar vid f.d. Viksjö skola
2 av 7
Brandstegen är fortfarande kvar vid f.d. Viksjö skola Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
Före detta Viksjö skola som brann ner i april 2016
3 av 7
Före detta Viksjö skola som brann ner i april 2016 Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
Före detta Viksjö skola
4 av 7
Före detta Viksjö skola Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
Inga avspärrningar hindrar någon från att komma in i byggnaden i f.d. Viksjö skola
5 av 7
Inga avspärrningar hindrar någon från att komma in i byggnaden i f.d. Viksjö skola Foto: Ingrid Engstedt Edfast/SR
Pierre Berggren, Stefan Hagman och Peter Hagman är oroliga för att området inte är svspärrat.
6 av 7
Pierre Berggren, Stefan Hagman och Peter Hagman är oroliga för att området inte är svspärrat. Foto: IIngrid Engstedt Edfast/SR
Sönderbrända takbjälkar i gamla Viksjö skola.
7 av 7
Sönderbrända takbjälkar i gamla Viksjö skola. Foto: Ingrid Engstedt Edfast

Nedbrunna skolan i Viksjö livsfarlig för barn

Före detta Viksjö skola har förvandlats till en dödsfälla menar oroliga bybor.
4:39 min

I april brann den före detta skolan i Viksjö ner och polisen misstänkte mordbrand. Sex månader senare står byggnaden, som var tänkt att bli boende för ensamkommande barn, kvar men har nu förvandlats till en dödsfälla för lekande barn. 

Nu har det gått ett halvår sedan bränderna i Viksjö skola i Härnösands kommun. Den 9 april anlade någon en brand i skolan - som kunde släckas. Två veckor senare anlades en ny brand som ödelade hela skolan och därmed det planerade boendet för ensamkommande barn.

Byborna är rädda för att någon ska komma till skada i den övergivna skolan, till exempel är brandstegen fortfarande kvar, berättar Peter Hagman.

– Den skulle behöva låsas för om några ungar klättar upp där skulle de falla rätt igenom taket för där är bara ett hål.

P4 Västernorrland följer med den förre ägaren Pierre Berggren runt skolan. Han drev en loppis i huset under tio års tid. Med finns också Stefan och Peter Hagman. Alla är lika upprörda över att ingenting har gjorts sedan skolan brann ner. Nu återstår ett svart skelett av tegel, trasiga fönster och halvt uppbrända möbler.

Den största oron rör barnen, det halvt nedbrända hust skulle kunna vara en spännande lekplats och inga avspärrningar hindrar nyfikna att ta sig in.

– Det är fruktansvärt att det ska vara så här egentligen säger Pierre Berggren, tänk om det kommer några barn och kryper bland den här skiten.

Polisen i Sundsvall på avdelningen grova brott utreder fortfarande ärendet som mordbrand men det finns inga misstänkta. Det är klarlagt att någon eller några tände på, men inte varför.

Pierre Berggren menar att det är lätt att göra illa sig, inte minst på grund av allt glassplitter som fortfarande ligger runt skolan. Polisutredningen på plats är färdig och därför är polisens tidigare avspärrning borttagen. Fastigheten är nu ägarnas ansvar och i förlängningen kan kommunen begära att ägarna river huset och sanerar området.

P4 Västernorrland har sökt både den nuvarande ägaren och den tilltänkta projektledaren utan resultat.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".