Steve Ohlander, Verdandi
1 av 2
Steve Ohlander, jobbar för föreningen Verdandi och möter många som missbrukar droger och alkoho. Foto: Anna Ahlström/Sveriges Radio
Navet, bussstation, Sundsvall, buss
2 av 2
Navet. Foto: Sveriges Radio/Arkiv

Steve vill hjälpa andra ur missbruk

Steve Ohlander: Visar på att man kan vända på steken och må bra
5:15 min

Förra året dog 32 personer i Västernorrland i överdoser. Sedan 2010 har antalet personer som dör av narkotika ökat från 22 personer till 32 personer. Steve Ohlander i Sundsvall har själv missbrukat alkohol och vill nu hjälpa andra ur ett missbruk.

Det här inslaget kunde göras tack vare tips från Publiknätverket. Har du också ett tips eller vill gå med i vårt Publiknätverk? Klicka in dig här.

Steve Ohlander engagerar sig i föreningen Verdandi, som ska hjälpa personer som är i ett missbruk.

– Jag går runt och hejar och visar på att man kan vända på steken och må bra. Om människor pratar med mig så ser de att jag varit där de är, men att jag har lyckats ta mig ur det, säger han.

– Många upplever det som att de blir motarbetade av kommunen och socialtjänsten, men de har rätt till hjälp om de ber om det. Men det största problemet är att stå ut med absintensen, fortsätter han.

Missbrukat länge

Steve Ohlander har själv missbrukat alkohol i över 30 år och säger att det finns många förklaringar till att människor hamnar i ett missbruk.

 Hux flux sitter du i skiten.

– Du kan ha en jobbig skilsmässa, behövt sälja villa, en miljonförlust, då tar du något för att dämpa din ångest och oro. Hux flux sitter du i skiten. När man väl sitter fast har du inte längre något val. Då tar drogerna eller alkoholen över, säger Steve Ohlander.

Han stannar till vid några bänkar nära Navet, busstationen i Sundsvall där många möts, och pratar med ett par som sitter med varsin ölburk i handen. De berättar att de själva inte använder droger, men ser hur människor säljer droger öppet och de hör också om hur människor som rör sig här dör av överdoser.

– Man blir ledsen såklart, säger kvinnan.

Vad måste hända för att minska drogmissbruket?

– Det är upp till varje person vad de håller på med. Jag kan inte påverka, tyvärr, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".