Lotta mördades av sitt ex
Anhöriga till Lotta: Hon blev sviken av samhället Foto: Privat

33-åring åtalas för mordet på Lotta Rudholm

Tobias Kudrén: Det gick helt överstyr natten då hon avlider
0:41 min

Idag kom åtalet mot den 33-åriga man som är misstänkt för mordet på Lotta Rudholm från Härnösand. Mannens åtalas också för grov fridskränkning.

33-åringen åtalas för mord, grov fridskränkning, narkotikabrott, dopningsbrott och förtal.

Ett 70-tal vittnen har hörts i utredningen. Den 25 maj polisanmälde Lotta 33-åringen för misshandel, men eftersom polisen inte visste var han bodde hade man svårt att gripa honom. Samma dag erbjöds Lotta boende hos socialtjänsten, men hon dök inte upp och samma eftermiddag uppgav hon att hon inte orkade medverka i utredningen. Hon fick ett målsägandebiträde och meddelade att hon ville fundera över helgen om hon orkade medverka eller inte. Polisens utredning visar att 33-åringen skickade flera hundra sms till Lotta under helgen.

Svartsjuka är motivet

Enligt polisen är svartsjuka motivet till mordet. 33-åringen nekar till mordanklagelserna och vill istället dömas för grovt vållande till annans död.
Utredningen visar också att Lotta själv dokumenterade våldet den åtalade tillfogat henne. Bilder som hon skickade till vänner och som nu ingår i förundersökningen.
Åklagare Tobias Kudrén berättade också på pressträffen att 33 åringen misshandlade Lotta under 10 minuters tid inne i vardagsrummet.
-Det går fortare än man tror att tillfoga en annan människa allvarliga skador, sa åklagaren på pressträffen.

Enligt åklagaren fick Lotta kontakt med den misstänkte 33 åringen via Facebook i februari.
Åklagaren säger att 33 åringen misshandlar henne första gången redan i mars.Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".