Sara Näsman står i sitt hem med dropp inkopplat till blodomloppet
Sara Näsman, vice ordförande Mag- och tarmföreningen, Västernorrland. Foto: Jonathan Fastborg/Sveriges Radio

Upprepade toalettbesök skapar stora problem för många med korttarmsyndrom

"Vi måste våga prata om det!"
3:41 min

Förbundet ILCO har gjort en undersökning som visar att många med korttarmsyndrom känner sig begränsade i sina liv. 

Att måsta gå på toaletten upp till 50 gånger varje dag är en verklighet för många med korttarmssyndrom - som innebär att stora delar av tarmsystemet är bortopererad av olika anledningar.

Inför nationella stomidagen på lördag har 150 personer svarat på en undersökning som tarm- uro och stomiförbundet, ILCO, har gjort. Den visar att många upplever sig begränsade i sina liv på grund av syndromet och behovet av stomipåse. Majoriteten upplever att de är hindrade från att bland annat resa, göra utflykter eller att gå på restaurang. 

Det handlar inte om barn som skojar om kiss och bajs!

I undersökningen svarar 60 % att deras livskvalité är direkt kopplad till korttarmssyndromet. För många innebär det att vardagen måste planeras noga för att de ska känna trygghet - som att ständigt behöva kartlägga var närmaste toalett finns.

– Det är svårt att få folk att förstå hur snabbt det kan gå när man har korttarmsyndrom. Ibland har man 30 sekunder för att hitta närmaste toalett. Vi måste våga prata om det! Det handlar inte om barn som skojar om kiss och bajs utan det handlar om viktiga saker som ska fungera i kroppen, säger Sara Näsman från Örnsköldsvik som har Crohns sjukdom och korttarmsyndrom.

Svårt med jobb
I gruppen 30 till 49 år svarade hälften att de är helt eller delvis sjukskrivna eller har sjukpension. Sara Näsman som aldrig har varit i arbetslivet vill gärna jobba, men som tiderna ser ut på många arbetsplatser fungerar det inte med hennes sjukdomstillstånd. 

– Jag vill gärna bidra till samhället och göra någonting meningsfullt utefter mina förmågor. Men det är svårt då jag inte vet hur jag mår från dag till dag. Samtidigt förstår jag att arbetsgivare behöver veta vilka tider man kan jobba, säger Sara. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".