Sergiu Tanurcov vid sin stansningsmaskin.
Sergiu Tanurcov på jobbet. Foto: Peter Hansson/Sveriges Radio

Utvisad på grund av för låg lön i två månader

Sergiu Tanurcov: Jag är jätterädd för den dagen
4:54 min

Sergiu Tanurcov i Ullånger får inte förlängt arbetstillstånd till följd av ett par tillfälliga inkomstsvackor under två månader 2011.  

I Ullånger bor Sergiu Tanurcov. Han kom till Sverige som fotbollsspelare för åtta år sedan och sedan dess har han och hans fru blivit kvar. Båda har haft tillfälliga arbetstillstånd, lärt sig svenska och etablerat sig. I början av 2014 fick paret en dotter. 

Men nu har Sergiu plötsligt fått besked om att han ska utvisas på grund av en tillfällig inkomstsänkning 2011.

Variation i inkomst

Då, för fem år sedan, jobbade han på en flyttfirma och mängden arbetade timmar kunde variera kraftigt.

– En månad jobbade jag över 200 timmar och reste över nästan hela Sverige. När vi kom hem ville arbetsgivaren ta det lugnt en vecka, berättar Tanurcov.

Livet har ändrats totalt åt fel håll

För att få ett tillfälligt arbetstillstånd, som han hade då, måste man kunna försörja sig och gränsen som Migrationsverket går efter är 13 000 kronor i månaden före skatt.

– Under 2011 var det två månader som jag tjänade mindre än 13 000 kronor, säger Tanurcov.

Enligt egen uppgift tjänade i snitt 14 550 i månaden under tiden på flyttfirman, men det hjälper alltså inte. Minst 13 000 varje månad ska det vara.

Förändring i praxis

Att han fått det här beskedet nu beror på att han och hans fru i november 2014 ansökte om permanent uppehållstillsånd. Det är därför Migrationsverket nu undersöker Tanurcov. 

Några månader efter att Sergiu skickat in sin ansökan om permanent uppehållstillstånd fick Migrationsverket hårdare riktlinjer från riksdag och regering.

"Det är en förändring i lag och praxis", säger Hans Bouveng, enhetschef hos Migrationsverket till Tidningen Ångermanland. "Från lagstiftarens håll har man blivit jättetydlig med att vi måste granska varenda månad och även bakåt i tid. Man får inte tjäna 18 000 ena månaden och 7 000 nästa."

Och nu, nästan två år efter att Sergiu Tancurov skickade in sin ansökan om permanent uppehållstillstånd, har alltså ett avslag kommit och istället ska han utvisas. 

Migrationsverkets Hans Bouveng säger till SVT Nyheter Västernorrland att det är olyckligt när reglerna får så stora konsekvenser i enskilda fall, men att de bara följer reglerna.

"Som tjänstemän på Migrationsverket kan vi inte göra så mycket utan det här är en politisk fråga. Jag har ingen uppfattning om vad politikerna bör göra men det är bra att konsekvenserna kommer till deras kännedom", säger Bouveng.

Värdefull kompetens

I Docksta skakar Sergiu Tanurcovs chef på huvudet åt alltihop.

–Sergiu är speciellt utbildad för maskiner som vi investerade i när han började jobba åt oss, säger Sixten Larsson. Vi investerade 1,6 miljoner det året. Det tar tid att lära upp en ny person.

Och Sergiu själv tycker att det är orättvist.

– Om jag hade gjort ett rån eller jobbat svart hade jag förstått utvisningen, men jag förstår inte vad jag har gjort för fel. Det är så hårt. Livet har ändrats totalt åt fel håll, säger han och tänker sin fru och snart treåriga dotter. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".