Grävmaskin gräver för avlopp
Det finns ungefär 700 000 enskilda avlopp i Sverige. Foto: Hasse Holmberg/TT

LRF: Vi måste diskutera vem som ska betala kostnaden för att rusta upp avloppen

LRF: Det rör sig om väldiga belopp och vi måste diskutera fördelningen
0:54 min

Många som bor på landet och har enskilt avlopp kommer att tvingas gräva nytt för dyra pengar när reglerna blir striktare.  Men man bör diskutera hur kostnaderna ska fördelas, tycker LRF, Lantbrukarnas riksförbund. 

Det är många tusentals fastighetsägare bara här i Västernorrlands landsbygd som kommer att tvingas gräva nya avlopp när man nu striktar till reglerna kring de enskilda avloppen. Kommunerna är ute och inventerar just nu och man bedömer att i hela Sverige så är det drygt hälften av avloppen som inte uppfyller kraven.

Att gräva nytt blir dyrt för fastighetsägaren, en genomsnittlig kostnad ligger på ungefär 70 000-100 000 kronor men för enskilda fastigheter i känsliga områden kan det kosta både 200 000 och 300 00, säger Peter Wallenberg som är expert på vatten och kretslopp hos LRF, Lantbrukarnas riksförbund.

Det rör sig om väldiga belopp och det drabbar de som bor på landsbygden. När man summerar upp i Sverige så blir det tiotals miljarder. 

Han tycker att det är rimligt att åtminstone diskutera hur bördan för det här ska fördelas, särskilt som han menar att åtgärderna inte hör till de mest kostnadseffektiva vad gäller miljöpåverkan.

Hur man ska utforma bidragen eller hur stora de ska vara, det kan han ännu inte ha någon synpunkt på.

I Finland diskuterar man att ha undantag om kostnaden för avloppet överstiger en viss del av fastighetens värde, eller om ägaren har en sämre betalningsförmåga eller om det är en väldigt gammal fastighetsägare.

Peter Wallenberg säger att det måste finnas flexibilitet i systemet.
– Det kommer ny teknik och det är viktigt att kommunen tillåter flera olika sätt som passar just en viss fastighet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".