Kommunen bannlyser parasoller

Sundsvall har fått stränga regler för hur uteserveringar får se ut. På gågatan i Sundsvall är det många restaurangägare som fått slänga ut parasoller och staket som inte gillats av kommunen. Inga skrikiga färger, inga plastmöbler i Sundsvalls stadskärna, inte om stadsarkitekten på Sundsvalls kommun får bestämma för kommunen bannlyser loggor och sponsring på Sundsvalls uteserveringar. Förbudet gäller alla serveringar på kommunens mark och hela Storgatan i Sundsvall drabbas.

Många krögare drabbas hårt av det här. David Wiklander äger caféet Coffee House, där gästerna får sitta i solen. Hans uteservering har både blivit utan parasoller, och fått ett felvänt staket, för att loggorna inte ska synas.

– Leverantörerna vi samarbetar med tycker det är dåligt, och många caféägare och krögare. Jag tycker det är helt vansinnigt, att det kommer sådant här från kommunen. Vill de att stan ska leva eller att stan ska dö?, säger han.

Allt som inte passar in i en enhetlig stadsbild ska bort. Det förklarar stadsarkitekten Anita Edlund. Hon vill inte uttala sig, men säger att det handlar om att kommunen inte vill ha en brokig stadskärna som ser ut som ”någon slags villaträdgård”. Sånt som inte platsar, enligt stadsarkitekten, är till exempel plastparasoller med blaffiga varumärken och plastmöbler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista