Kryssningsfartyget Ocean Gala på väg in mot Utansjö hamn. Foto: Viktor Åsberg/Sveriges Radio
Kryssningsfartyget Ocean Gala på väg in mot Utansjö hamn. Foto: Viktor Åsberg/Sveriges Radio

Länsstyrelsen nöjd att Ocean Gala seglar i november

Länsrådet Sten-Olov Altin glad över att Ocean Gala ska lämna Utansjö
1:15 min

Senast i november så kommer det tilltänkta asylskeppet Ocean Gala att lämna hamnen i Utansjö, det bekräftar rederiägaren Kjell Tandberg för P4 Västernorrland.

Beslutet att lämna Utansjö kom efter att Boris Pavlic som äger hamnbolaget Unwaste AB gjort en helomvändning; från att ha velat ha kvar fartyget så hotar ägaren nu att ta hjälp av kronofogden om inte Ocean Gala lämnar hamnen.

– Jag har begärt handräckning för Ocean Gala, att dom ska flyttas härifrån, säger hamnägaren Boris Pavlic. 

Hamnägaren förlorade tidigare ett mål i Mark- och Miljödomstolen, domstolen fastslog istället att Länsstyrelsens hade rätt att förbjuda passagerarfartyg att lägga till i Utansjö. När ärendet sedan hamnade hos kronofogden, som hotade med ett vite på en miljon kronor, så ändrade hamnägaren sig, något som länsrådet Sten-Olov Altin på Länsstyrelsen i Västernorrland är glad över.

– Det tycker jag är väldigt bra, så får vi se hur processen kan ta sig vidare och framåt.

Floating Accomodations, det bolag som hade planerat att ta emot flyktingar ombord på båten är beredda att lämna hamnen i november, ett tidsperspektiv Länsstyrelsen är nöjd med.

– Det låter rimligt, det är säkert inte bara att lätta ankar och åka iväg utan det måste säkert förberedass. Om det nu så sker så är vi på Länsstyrelsen nöjda också.

Viktor Åsberg
Viktor.asberg@sverigesradio.se

 
Ingrid Engstedt Edfast 
Ingrid.engstedt-edfast@sverigesradio.se 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".