Fentanylplåster. Foto: Joel Segerdahl/Sveriges Radio.
Fentanylplåster. Foto: Joel Segerdahl/Sveriges Radio.

Tillslag mot läkemedlet Fentanyl i Örnsköldsvik efter dödsfall

Maria Näslund: Alla har varit under 30 år
1:11 min

Polisen har de senaste veckorna gjort husrannsakningar mot orter i hela landet för att komma åt de som använder det narkotikaklassade och smärtstillande läkemedlet Fentanyl. I Örnsköldsvik gjordes två tillslag efter att läkemedlet kopplats ihop med flera dödsfall.

– De fall som vi har haft här handlar om personer som vi tidigare inte känt till som personer som missbrukar narkotika. Alla har också varit under 30 år. Det är ofta de unga som prövar nya saker, säger Maria Näslund, förundersökningsledare vid Polisen i Örnsköldsvik.

Smärtstillande läkemedel

Fentanyl är ett smärtstillande läkemedel som används som plåster eller nässpray i livets slutskede på patienter som har väldigt svåra smärtor. Det som händer när man tar det är att kroppens funktioner går ner i varv och det gör att andningen kan upphöra. Läkemedlet narkotikaklassades så sent som i augusti i år.

– Det innebär att det blivit lättare för oss att använda lagmetoder för att komma åt Fentanylen, säger Maria Näslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".