Vakter utanför rättegångssalen i Solna tingsrätt. Foto: Pether Öhlén/Sveriges Radio
Vakter utanför rättegångssalen i Solna tingsrätt. Foto: Pether Öhlén/Sveriges Radio

Direktrapport från rättegången om mordet på Lotta

Mordet på Lotta Rudholm från Härnösand har fått stor uppmärksamhet. Vår reporter Pether Öhlén rapporterar från andra rättegångsdagen i Solna tingsrätt. 

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland: Godmorgon! Nu är vi igång med direktrapporteringen från Solna tingrätt där en 33-årig man står åtalad för mord på Härnösandsfödda Lotta Rudholm den 4 juni i Stockholm.

09:11, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland:
Idag ska vittnen höras och först ut är Lottas fd pojkvän som jag kallar D.
D berättar att han träffade 33-åringen för första gången 1 maj. Lotta ringde honom livrädd och sa att 33-åringen skulle mörda henne. D åkte över till Lotta, ringde polisen. D berättar hur 33-åringen uppträtt hotfullt, hotat både honom och Lotta. Bland annat skulle han släpa iväg Lotta till skogen och våldta henne.

09:12, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland:
33-åringen har bytt kläder idag, från gårdagens röda tröja till en grön långärmad tröja. Han sitter och tittar ner i bordet när D berättar om deras möte och när han lyssnar på vad Lotta berättat för sin fd pojkvän. Det är åklagaren som inlett förhöret med Lottas fd pojkvän.

09:13, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland:
D berättar vad Lotta berättat för honom. Hon ska bland annat ha berättat hur 33-åringen ska ha tvingat henne att sitta ner på golvet som en hund medans 33-åringen hotat och spottat på henne. Det var också Lottas fd pojkvän som följde med Lotta till polisen när hon anmälde 33-åringen.

09:15, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland:
Lotta polisanmäler 33-åringen den 25 maj och den 4 juni blir hon misshandlad till döds. Hon tar sin tillflykt och gömmer sig hos sin fd pojkvän sedan hon gjort polisanmälan. Han beskriver att han uppfattade det som att Lotta inte fick det stöd hon behövde sedan hon polisanmält 33-åringen.

09:17, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland: Det visar sig att Lotta själv fick ringa runt till olika skyddade boenden för att hitta en kvinnojour som kunde ta emot Lotta och hennes hund. Hon stannar hos sin fd pojkvän onsdag - måndag och då återvänder hon till sin egen lägenhet.

09:19, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland:
Nu är det 33-åringens advokat Krister Jansson som ställer frågor till Lottas fd pojkvän, vittnet D.

09:20, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland:
Advokaten vill veta om Lotta hade någon kontakt med 33-åringen när hon gömde sig hos honom. D svarar inte såvitt han vet. Advokaten vill också veta om Lotta och 33-åringen haft sms-kontakt. D svarar att han inte kollade hennes telefon och därför omöjligt kan veta om Lotta sms:at eller inte.

09:21, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland:
Just nu pressar 33-åringens advokat Krister Jansson vittnet D vad 33-åringen sagt och inte sagt till Lotta när dom ses alla tre utanför Lottas lägenhet. Förhöret blir kort och avslutas nu.

09:28, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland:
Rätten håller tidsschemat väldigt bra. Nästa vittne ska vittna kl 09.30 och tar nu plats i vittnesbåset. Det är en granne till Lotta som ska vittna. Jag kommer att kalla henne vittnet E. Hon har nu svurit vittneseden och åklagaren inleder förhöret.

09:31, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland:
E berättar att hon bodde granne med Lotta. E berättar att hon i slutet av april eller början av maj såg blåmärken í Lottas ansikte. E frågade vad som hänt och Lotta berättade att hon blivit slagen av 33-åringen. D berättar att Lotta visat henne fotografier, fotografier Lotta tagit på sin misshandlade kropp. D berättar också att Lotta sagt att 33-åringen hotade henne till livet. Åklagaren avslutar förhöret och 33-åringens advokat har inga frågor.

09:35, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland:
Nu tänker rätten ta paus, och detta redan efter 34 minuter. Det blir 15 minuters uppehåll i direktrapporteringen.

09:36, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland: Nu återupptar vi direktrapporteringen igen. Lottas familj har kommit in i rättsalen och den åtalade 33-åringen kommer att sitta i ett annat rum när nästa vittne, som jag kallar F ska vittna.

09:57, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland: Vittne F är en väninna till Lotta. Hon berättar att hon och Lotta hade nästan daglig kontakt per telefon. F berättar att Lotta berättat att hon och 33-åringen först träffades som vänner och att det hela utvecklades till en relation. Det tog enligt vittnet inte lång tid innan det blev bråk och svartsjuka och efter några månader skickade Lotta bilder till F på sin misshandlade kropp.

09:59, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland:
F berättar att Lotta sagt att hon ville att hon skulle spara bilderna ifall något skulle hända henne. Då vill jag att du visar dom för polisen ska Lotta ha sagt. F redogör nu för hur ofta hon hört Lotta berätta om hot, misshandel och trakasserier. F beskriver att hon hade svårt att ta till sig allvaret i vad Lotta berättade för henne.

10:01, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland: Det är klart att F hört mycket om Lotta och 33-åringens relation. Lotta har under deras dagliga samtal berättat om den terror hon utsatts för. Nu visar rätten upp de fotografier som Lotta skickat till F. Bilderna är skickade i april. Åklagaren har inga fler frågor och nu går ordet över till 33-åringens advokat.

10:09, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland: Nu vill advokaten veta varför Lotta fastnade för 33-åringen.
F svarar att hon tror att Lotta sökte kärleken och ville vara med någon som älskade henne. 33-åringen uppvaktade henne med blommor, dom tränade ihop, och där tror F att det började. F tror att han gav Lotta den uppmärksamhet hon sökte.

10:11, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland: 33-åringens advokat har lämnat rättsalen och gått ner till häktesrummet där den åtalade sitter och lyssnar på vittnet F. Han återvänder nu till rättsalen och säger att han bara har en fråga till F. Advokaten vill veta om F vet när Lottas mobiltelefon slogs sönder och när Lotta bytte telefonnummer. F kollar i sin telefon och ser att sista gången hon har kontakt med Lotta på hennes gamla nummer är den 19 april. Därmed avslutas förhöret med F.

10:17, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland:
Det är många vittnen som ska höras denna förmiddag. Rättegången beräknas ta paus för den här veckan kl 11.00. På eftermiddagen äger en ny rättegång rum, där 33-åringen står åtalad för att ha misshandlat ytterligare en kvinna. Nu har nästa vittne kommit in och inte heller hon vill sitta i samma sal som 33-åringen. Han sitter därför kvar i häktesrummet och följer vad som händer här inne via högtalare. Det är Lottas chef som nu ska höras. Henne kallar jag G.

10:21, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland:
G berättar om ett samtal som hon får från 33-åringen. G berättar att 33-åringen säger att "Du känner Lotta" G förstår att han menar hennes sekreterare Lotta. 33-åringen berättar nu att Lotta sitter på jobbet hög på kokain bland alla barn. Du måste ringa polisen annars gör jag. G berättar att hon inte har några som helst signaler på att det skulle vara på det viset. 33-åringen anklagar Lotta för att ha stövlar och långa naglar. G avslutar samtalet..

10:25, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland: G får tag på Lotta, och berättar att 33-åringen ringt upp henne. Jag berättar för Lotta vad 33-åringen sagt och Lotta berättar att han även ringt andra personer. Lotta berättar att hon är hotad till livet. G ber om ett möte med Lotta redan samma dag och när dom träffas berättar Lotta att hon är hotad till livet av 33-åringen.
G redogör nu för vad Lotta berättade för henne. G undrar om Lotta ringt polisen? G berättar för Lotta att det är viktigt att det polisanmäls. G upplyser Lotta att hon tänker polisanmäla samtalet.

10:28, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland:
Lottas chef förklarar att hon upplyser Lotta om att det här är helt oacceptabelt. G ber Lotta stanna kvar på arbetsplatsen tills hon hittat någon hon kan bo hos. G berättar att det rings och sms:as konstant i Lottas telefon under hela eftermiddagen. G berättar att det plingar eller rings var 30e sekund. Det är 33-åringen som ringer.

10:30, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland:
G får se bilder på Lottas misshandlade kropp och kräver nu av Lotta att hon ska polisanmäla 33-åringen. Vilket hon gör. Efter ett tag berättar Lotta att hennes fd pojkvän kommer att hämta henne. G och ytterligare två kollegor stannar kvar tills Lottas fd pojkvän kommer och hämtar henne. Det här är den 25 maj, en onsdag. G berättar att hon känner sig trygg i att Lotta nu ska få hjälp och stöd av samhället.

10:33, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland:
G berättar att Lotta återvänder till jobbet på måndagen. G minns att hon ställer frågan " Hur är det?" Det är lugnt svarar Lotta, som också berättar att hon inte hört av 33-åringen på några dagar.

10:35, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland: Nu är det 33-åringens advokat som frågar ut vittnet G. Han vill veta om det fanns riktlinjer kring droger på Lottas arbetsplats. Vittnet G, Lottas chef, svarar att kommunen har stränga riktlinjer, men att det aldrig funnits några misstankar om att Lotta skulle ha använt droger.

10:39, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland: Advokaten går nu åter ner till häktesrummet där 33- åringen sitter och lyssnar på förhöret med Lottas chef, vittnet G. Han går ner för att fråga sin klient om han vill ställa några frågor med anledning av förhöret.

10:49, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland: Advokaten är tillbaka och har inga fler frågor.

10:50, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland:
Den åtalade har kommit tillbaka in i rättsalen och nu är det dags för en polis att vittna. Jag kallar honom vittne H eller polisen. Åklagaren inleder med att be H berätta om sitt arbete på krimjouren i Stockholm. Det är en avdelning inom polisen där man hanterar brådskande ärenden som larmas in.

10:56, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland:
H berättar om när Lotta kommer till polisen för att anmäla 33-åringen. Lotta sätter sig ner med honom och berättar vad hon utsatts för. Polisen berättar att han uppfattar Lotta som pendlade om hon skulle våga anmäla eller inte. H berättar att han kommer att ta upp en amälan i alla fall, eftersom han bedömer det han hört som så allvarligt så att han kommer att gå vidare med vad han hört.

10:59, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland:
Polismannen berättar vidare att innan Lotta går hem så berättar han att man kommer att kontakta henne dagen efter igen - för att utreda vilket stöd hon vill ha. H berättar också att han gör bedömningen att Lotta är i behov av skydd eftersom hotbilden mot henne är så pass allvarlig. Vi får nu veta att redan samma natt kontaktas jouråklagaren.

11:00, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland:
Nu är förhöret avslutat och nästa vittne är en kollega till H, en annan polis med andra ord. Honom kallar vi I.

11:01, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland: Vittne I har också arbetat på krimjouren i Stockholm. Han har skrivit ett pm kring sina kontakter med Lotta. Han berättar att han träffar henne dagen efter att hon gjort en polisanmälan och att hon då ville ta tillbaka sin anmälan. I berättar att Lotta upplevde att hon fick ett dåligt bemötande från polisen. I berättar att han söker upp Lotta för att berätta att det handlar om ett grovt brott och att polisen vill att hon ska försöka medverka i en fortsatt utredning. Lotta berättar för I att hon är rädd för 33-åringen. Hon beskriver 33-åringen som väldigt kontrollerande och svartsjuk. I berättar också att Lotta var orolig vilket stöd hon skulle få framöver. Han beskriver hur hon upplever sig sviken efter bara ett dygn av kontakt med rättsväsendet.

11:09, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland: Nu tar 33-åringens advokat vid. Han vill veta lite mer kring vad polismannen tänkte när han skrev pm:et. Det blir bara en fråga sedan avslutas förhöret.

11:11, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland:
Nu ska Lottas mamma vittna. Det är målsägarbiträdet Johan Lavås som frågar hur hon mår sedan Lotta dog.
- Jag mår dåligt och har mått dåligt sedan Lotta dog. Jag har svårt att sova.

11:15, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland: Lottas mamma berättar att hon blev uppringd från Karolinska och hur läkaren som ringer berättar att Lotta kommit in och är allvarligt skadad. Mamman berättar att hon förstod att det var allvarligt när hon såg sin dotter på sjukhuset. Jag saknar hennes så mycket, säger mamman och börjar gråta.
- Det är mitt barn och det känns jobbigt att vara här, men jag försöker hålla modet uppe.

11:15, 7 October 2016

Pether Öhlén, reporter P4 Västernorrland: Därmed är den här rättegången slut för idag och återupptas på måndag. Då kommer rätten ta upp mordet på Lotta Rudholm.
Jag tackar för mig och ska nu intervjua familj och journalisten Katarina Wennstam. Katarina är på plats här i Solna tingsrätt och följer rättegången.
Tack för att ni följt direktrapporteringen idag.

11:19, 7 October 2016

  • Den 4 juni misshandlades Lotta Rudholm till döds i sin lägenhet i Stockholm.
  • En 33-åring som hon haft en relation med är åtalad för mord, grov fridskränkning och förtal.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".