Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Så ska vi skydda och förbättra vårt vatten

"Dricksvattenskyddet blir en av de största frågorna"
0:54 min
Fiske
1 av 3
Foto Ulla Öhman

Det är inte givet att vi alltid kommer att ha rent och gott dricksvatten i våra kranar. Skyddet av dricksvattnet är en av de stora utmaningarna när vattenmyndigheten gör sitt nya åtgärdsprogram för hur vi ska ta hand om vattnet och förbättra vattenmiljöerna.

Men det handlar inte bara om dricksvatten utan om all slags vatten omkring oss.  Regeringens har lämnat synpunkter på de förslag som vattenmyndigheterna tagit fram och nu är frågan tillbaka för att bli verklighet i form av beslut förhoppningsvis i december.

Länsstyrelsen i Västernorrland är en av de fem vattenmyndigheterna och har ansvaret för att Bottenhavets vattendistrikt får sitt nya åtgärdsprogram för 2017-2021. Joakim Kruse är vattenvårdsdirektör:

Det kommer att bli en hel del förändringar. Vi får ett mer omfattande och mer preciserat åtgärdsprogram om vad som behöver göras.

Joakim Kruse vill se ett större fokus på den kommunala planeringen, att man tar in vattenfrågor tidigt när man planerar för bebyggelse och vägar och annat.

Vi tror att det blir ökat fokus på vatten och avloppsfrågor. Var är det kanske inte lämpligt med enskilda avlopp längre? Det kan behövas fler kommunala reningsverk. Alternativt måste de med enskilda avloppen uppgradera sina anläggningar.

Dricksvattenfrågorna kommer att vara i fokus. Ökad belastning och förändrat klimat kan påverkar vårt dricksvatten. 

Balansen mellan milljövärden och  vikten av vattenkraften är en stor utmaning i det här vattendistriktet som har många utbyggda älvar. 

En annan stor utmaning är att ta hand om gamla miljösynder och även åtgärda de nya till exempel från den tunga industrin vid kusten. Dit hör även  läkemedelsrester i vattnet. 


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".