Misshandlade kvinnor får stöd för att våga polisanmäla

Kvinnor som blir misshandlade tar ofta tillbaka sina polisanmälningar och få fall går hela vägen till åtal. För att stötta kvinnorna gå vidare har ett projekt startats i Sundsvall som bland annat innebär att tiden mellan misshandel och rättegång ska förkortas och rättsintyg ska skrivas snabbare. Åklagare ska dessutom bli specialiserade på kvinnomisshandel och polis ska utbildas att ta kvinnorna på större allvar.

Eva är en av många kvinnor som gång på gång misshandlats, gjort polisanmälningar men sedan, under hot om mera stryk, istället sagt att hon ramlat.
– Han slog, varenda helg. Jag anmälde honom fyra gånger men jag tog tillbaka anmälningarna, för jag tordes inte, säger hon.

Eva är liten och har det långa blonda håret uppsatt i en hästsvans och hon berättar hur männen i hennes liv slagit och sparkat för att till slut helt utplåna allt självförtroende.
– Första gången var jag 20 år gammal och han manipulerade och tryckte ner mig totalt. Jag var inte värd någonting, berättar Eva.

Kammaråklagare Göran Kvist i Sundsvall har dragit igång sitt projektarbete med att hjälpa kvinnorna orka hela vägen igenom en rättegång.  Bland annat kommer en grupp åklagare att specialisera sig på fall som rör kvinnomisshandel, polisen kommer att göra noggrannare brottsplatsundersökningar och framförallt ska kvinnorna bemötas på ett annat sätt både av polis och av åklagare.

En viktig del för ett åtal är rättsintyget som kvinnan får på sjukhuset då hennes skador dokumenteras. När polis eller åklagare fått intyget går det inte att återkalla men fram till dess att det skrivit ut kan kvinnan stoppa intyget och därmed faller ofta möjligheterna för ett åtal. I det projekt som Göran Kvist driver ingår att rättsintyget helst ska skrivas i samband med besöket och därmed får kvinnan inget val om hon vill stoppa det.

Fotnot: kvinnan i inslaget och texten heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".