Gungor på Akzo Nobel ger snilleblixtar och driv

4:25 min

Den stora kemiska industrin i Stockvik söder om Sundsvall har installerat gungor i det styrrum där driften diskuteras och beslut fattas - allt för att öka kreativiteten.

Hur gör en stor industri för att fatta snabba, bra beslut och samtidigt hålla möten korta? På Akzo Nobel i Sundsvall har man tidigare fastnat i långa sittande möten och ofta med presentationer på en skärm.

Att istället blanda digitalt och analogt i det man kallar för "pulsrummet" där idéen är stående möten på cirka en kvart har varit ett lyckat drag.

- Det är viktigt att dokumentera och det gör vi också, säger Jennie Malker, forsknings- och utvecklingschef på Akzo Nobels industrier. Men vi behövde något mer för att bli mer kreativa.

Det mest iögonfallande är kanske de två gungorna som hänger i taket. Det är de enda sittplatserna och de slår an en lite lekfull ton på industrin med stora säkerhetstänk med hårda hjälmar, skyddsglasögon, reflexkläder och stålhätteskor.

- Pulsrummet är utvecklingshjärtat där vi styr alla projekt som gäller utveckling för att hitta nya idéer.

Alla väggytor är klädda med klisterlappar i olika färger. Tidslinjen är i fokus för vad som hände igår, vilka beslut måste fattas idag - och hur kan det bli då i morgon?

- Tidigare hade vi mängder av dokument som sällan syntes. Här får vi överblicken. Och utrymme för nya idéer, kreativiteten har förbättrats, säger Jennie Malker som tar sig en gungtur.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista