Smutsig spruta.
Smutsig spruta. Foto: Henrik Montgomery/TT

Debatt - är rena sprutor till narkomaner en lösning?

Debatt: För och emot sprutubyte
2:12 min

Frågan om rena sprutor till personer som befinner sig i ett injektionsmissbruk är kontroversiell. Marianne Alanko Blomé, medicinskt ansvarig för sprututbyten i Malmö, och Björn Skånberg, som är engagerad i Riksförbundet Narkotikafritt samhälle, diskuterar frågan.

En ny lag ska göra det lättare för personer som befinner sig i ett injektionsmissbruk att få rena sprutor av landstingen för att stoppa spridning av hiv och hepatit. I slutet av september presenterade regeringen ett förslag som innebär att landstingen själva ska kunna bestämma om detta. Hittills har landstingen tvingats fråga kommunerna innan de sätter igång ett sprutbytesprogam.

Björn Skånberg, som jobbat inom socialtjänsten i Härnösand i många år och är engagerad i Riksförbundet Narkotikafritt samhälle, är kritisk mot lagändringen. Han menar att utdelning av rena sprutor gör att sjukvården underlättar för personer som missbrukar att fortsätta.

Du får gratis sprutor om du börjar knarka.

– Vilka signaler ger detta till unga människor? Du får gratis sprutor om du börjar knarka. Ska man bekämpa ett svårt problem genom att underlätta för de som håller på, säger han.

Vi kan slussa dem vidare till beroendevård.

Marianne Alanko Blomé, medicinskt ansvarig för sprututbyten i Malmö som funnits i snart 30 år, säger att det inte är rena sprutor som får människor att fortsätta missbruka.

– Det viktiga är att vi genom sprututbyte tar prover och kan slussa dem vidare till beroendevård. På det sättet ger vi en tydlig signal att vi bryr oss.

Minskad smittspridning i Malmö

Björn Skånberg menar också att det inte finns tillräckligt med forskning som visar att sprututbyte stoppar spridningen av hiv och hepatit. Marianne Alanko Blomé har själv granskat data från tio år tillbaka i tiden över hur smittspridningen förändrats i Malmö.

– Det vi kan se är att personer som smittats av hiv har minskat sedan sprututbytet infördes, säger hon.

I Malmö har man också infört vaccination mot hepatit b för de patienter som kommer till sprututbytesverksamheten. Även den har gett effekt.

– Nysmittan har försvunnit helt från denna grupp, säger hon.

Hepatit C har varit något svårare att stoppa, då många redan är smittade när de kommer till sprututbytet. Men Marianne Alanko Blomé välkomnar lagändringen som innebär att även 18-19 åringar kommer att kunna få vara med i ett sprututbytesprogram. Det kommer förhoppningsvis att minska spridningen av Hepatit C.

– Majoriteten, mer än 60 procent, av de som kommer till sprututbyte idag är smittade av Hepatit C. Många riskerar också att smittas av Hepatit C tidigt efter att de börjat injicera. Kan vi nå ut till unga tidigare kan vi förhoppningsvis förhindra smitta, eller upptäcka det tidigare, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".