Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Distrikssköterska Anna Gamvik är en i teamet runt Rose-Marie. Foto Ulla Öhman
1 av 2
Distrikssköterska Anna Gamvik är en i teamet runt Rose-Marie. Foto Ulla Öhman
Rose-Maries Sjöberg får blodtrycket kontrollerat av läkaren Eva Oscarsson. Foto Ulla Öhman
2 av 2
Ansvarig läkare är Eva Oscarsson. Här kontrollerar hon Rose-Maries blodtryck. Foto: Ulla Öhman

Fler äldre ska få hembesök av sjukvården

Rose-Marie, 84: Det är underbart att slippa åka till akuten
6:10 min

Besöken på akuten har minskat och inläggningarna på sjukhuset likaså. Nu permanentas ÄlSa hembesöksteam i Sundsvall och sprids även till övriga länet.

Hur kan man göra vården bättre för våra mest sjuka äldre? Vad är det som behövs? Kommentera här! Eller mejla till reporter ulla.ohman@sverigesradio.se.

I ett år har landstinget testat hembesöksteam för de mest sjuka äldre, de som ofta kommer till akuten och ofta blir inlagda på sjukhus. Försöket har skett i Sundsvall och det har slagit väl ut.

Genom att jobba så här tätt och vara proaktiv och lära känna patienterna väl så slipper de åka in på sjukhus och antalet dagar som de ändå behöver ligga inne är väsentligt mycket färre.

Teamet består av en läkare och två distriktssköterskor. De kommer när patienten ringer men gör utöver det också regelbundna hembesök.

Vi försöker hålla tät kontakt så att vi upptäcker försämringar innan de hinner bli allvarliga. 

Just nu har teamet hand om 25 patienter. Teamets läkare är medicinskt ansvarig för dem och har kontakter med deras läkare på specialistmottagningarna och kan själv skriva in dem på sjukhus om de skulle behöva det.  

Rose-Marie Sjöberg är en i gruppen som tas om hand av teamet och hon är mycket nöjd.

Jag tycker det är underbart att slippa fara på sjukhus och fara på akuten och ligga i flera timmar och vänta. Det behöver jag inte nu.

Även distriktssköterskan Anna Gamvik som ingår i teamet är mycket nöjd.

Jag har tid för patienterna och jag har en doktor som lyssnar. Det är det bästa jobb jag någonsin haft och vi löser det mesta.

Enkäter med tidigare patienter visar på stor nöjdhet och resultaten imponerar. Antalet vårddygn bland patienterna har minskat med 72 procent jämfört med innan.

Patienterna kommer via varsel från akuten, sjukhusmottagningar och vårdcentralen till exempel.

Nu permanentas alltså hembesökteamet i Sundsvall och landstinget rekryterar just nu personal för att kunna starta team i Örnsköldsvik, Sollefteå och Kramfors.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".